3 historické turecké kúpele v Budapešti

Aj keď je Budapešť známa svojimi kresťanskými a židovskými pamiatkami, len málokto vie, že hlavné mesto Maďarska má aj niekoľko úžasných historických tureckých kúpeľov zo 16. a 17. storočia.

Foto: Rudas Gyógyfürdő


Hamam a ilidža

Turecká nadvláda v Uhorsku začala obsadením Budína v roku 1541 a trvala viac ako jeden a pol storočia. Zatiaľ čo turecké dedičstvo je stále badateľné v maďarskej slovnej zásobe a gastronómii, ale nepochybne mali najväčší vplyv na kultúru v architektúre. Turci počas viac ako 150-ročného pobytu v krajine postavili niekoľko mešít a asi desiatku kúpeľov.

Foto: Kiraly Furdo

Obyčajné očistné kúpele nazývali „hamam“ (parný kúpeľ) a liečivé kúpele „ilidža“. Stred „ilidža“ je vždy okrúhly termálny bazén, zatiaľ čo mramorový potný kameň je v strede tradičného hamamu. Dnešná Budapešť má tri turecké kúpele, ktoré sú otvorené verejnosti – všetky sa nachádzajú v Budíne.

Kúpele Király

Pôvodné turecké jadro kúpeľov Király (ktoré pozostáva len z osemhranného zastrešeného bazéna) bolo postavené v roku 1570, za vlády renesančne ladeného budínskeho pašu Mustafu Sokoliho. Bol to jediný turecký kúpeľ, ktorý sa v tom čase nachádzal vo vnútri hradných múrov, a preto nemá vlastný prameň: termálna voda sa dopravovala z neďalekého prameňa potrubím z borovicového dreva. Po vyhnaní Turkov z Budína bola budova na čas opustená, ale koncom 18. storočia po menšej úprave a rozšírení o klasicistické krídla budovy znovu otvorili kúpele.

Kúpele Veli Bej

www.youtube.com

Veli Bej fürdő image film

Kúpele Veli Bej boli postavené na základe poverenia pašu Mustafu Sokoliho a boli jedným z najkrajších kúpeľov svojej doby. Po tureckej okupácii ho Habsburgovci premenovali na Kaiser Bad (Cisárske kúpele). Historický turecký kúpeľný dom bol pre širokú verejnosť desiatky rokov zatvorený, no po nedávnej rekonštrukcii opäť získal svoju pôvodnú krásu. Okrem tureckého bazéna má teraz fínsku saunu, infrasaunu, parný kúpeľ, vírivku, Kneippov bazén a celotelovú sprchu.

Kúpele Rudas

Foto: Rudas Gyógyfürdő

Rudas sú najstaršie termálne kúpele v Budapešti, ktoré funguje už od roku 1520, hoci kúpeľná časť vznikla až koncom 19. storočia. Stavba kúpeľa bola taká úspešná, že dodnes funguje vo svojej pôvodnej podobe s niekoľkými doplnkami. Nachádza sa pár krokov od vrchu Gellért a bazény napája 21 neďalekých horúcich prameňov.V tureckej časti sa dámy môžu kúpať zatiaľ len v utorok, ostatné dni sú určené pre pánov, ktorí si môžu užívať účinky liečivej vody v Adamovom rúchu.

Foto: Rudas Gyógyfürdő

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET