Turistacsalogató temetők - csak látogatás céljából

Kétségkívül nem mindegy, hova kerül az ember.

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy egy nép kultúráját megismerjük, nem feltétlenül elég megnézni a legfontosabb nevezetességeket, a piacot, vagy jót enni egy helyi étteremben. Egyesek számára talán felfoghatatlan, másoknak viszont nagyon is természetes, hogy bizonyos temetőkbe az ott nyugvók hozzátartozóin kívül turisták is rendszeresen járnak.

​Père-Lachaise – Párizs, Franciaország

A világ egyik leghíresebb sírkertje a Napkirály, XIV. Lajos gyóntatópapja, François de la Chaise jezsuita atyáról kapta a nevét. A temető helyén egykor egy park volt, melyet Bonaparte Napóleon parancsára 1804-ben alakítottak át temetővé. A legrégebben itt eltemetett halottak Abélard és Héloïse (XI.–XII. század), akiknek maradványait Párizs prefektusa hozatta ide. Kriptájuk ma is látható a sírkertben. A Père-Lachaise temetőt évente csaknem egymillió turista keresi fel, leginkább az itt nyugvó számtalan híresség – Balzac, Bizet, Chopin, La Fontaine, Oscar Wilde, Jim Morrison, Édith Piaf, Antoine de Saint-Exupéry, stb. – miatt.

Fotó: Shutterstock

​Vidám temető (Cimitirul vesel) – Szaplonca, Románia

Fotó: Shutterstock

A romániai Máramaros megyében található Szaplonca falu lakói teljesen másként gondolkodnak a halálról, mint az emberek többsége. A Vidám temető Európában egyedülálló látványosságnak számít – már messziről derűt és jókedvet sugároz. Harsány, élénk – úgynevezett szaploncai – kék színben pompázik, és minden síron vicces, humoros feliratokat találunk. Az első színes fejfákat Stan Ioan Pătras fafaragó készítette 1935-ben, mára pedig már több mint 800 faragott kereszt díszíti a temetőt. A fejfák nagyon látványosak, sőt, „beszédesek”, ugyanis életképeket jelenítenek meg az elhunytakról. Mindezt tréfásan, verses rigmusokban megfogalmazva.

Fotó: Shutterstock

​Arlingtoni Nemzeti Temető – Arlington, USA

Az Arlingtoni Nemzeti Temető a Washington elővárosának számító, de már Virginia államhoz tartozó Arlingtonban található. Az első temetés 1862. május 13-án volt, azóta több mint 400 ezer ember nyughelye lett. Itt van eltemetve két korábbi elnök és sok más amerikai híresség is. A temető egyik legjellegzetesebb épülete az Arlington emlékamfiteátrum, amely 1915-ben készült el, és a mai napig ravatalozóként használják.

A temető egyik legfontosabb látványossága John F. Kennedy örökmécsese, melyet a meggyilkolt elnök özvegyének kérésére állítottak fel. A másik különleges hely az ismeretlen katona sírja, mely előtt éjjel-nappal állandó őrség áll. Itt található még a Challenger-katasztrófa emlékműve, amely hét űrhajós életét követelte, valamint a Columbia-katasztrófa emlékműve, melyet a hazatérő űrhajó megsemmisülése és a szintén hét életét vesztett űrhajós emlékére emeltek.

Fotó: Shutterstock

​Har Hasetim temető az Olajfák hegyén – Jeruzsálem, Izrael

Az Olajfák hegyén lévő zsidó temető egyike a világ legősibb örök nyughelyeinek, körülbelül 3000 évvel ezelőtt nyitották meg és a mai napig használják. Ismertségét Zakariás prófétának köszönheti, aki megjövendölte, hogy pontosan itt fog elkezdődni a megváltás és a holtak feltámadása. Az Olajfák hegyén való temetkezés nem az elhunyt pénztárcájától függött, hanem elsősorban a földi pozíciójától. Próféták, rabbik, kohének (az ősi papi rend tagjai) és a zsidó nép híres alakjai nyugszanak itt (Ben Yehuda, Menachim Begin, Rav Kook, Nachmanidész, stb.). Kezdetben barlangokat használtak temetkezési célokra, a jelenleg is látható sírok a 16. századtól kezdődően sorakoznak itt. A temető régóta helyhiánnyal küzd – több mint 150 ezer embert temettek ide –, ezért 2010-ben megkezdték a sírok feltérképezését és beazonosítását.

www.youtube.com

Jewish Cemetery Mount of Olives Jerusalem | Tomb of the Prophets, Ancient Burial Site | Hebrew Bible
AMI MÉG ÉRDEKELHET