4 turistické atrakcie sveta, ktorých základy položili olympijské hry

Olympijské hry sú známe najmä tým, že počas konania prilákajú pozornosť miliónov ľudí, no po ich skončení sa obrovské sumy investované do nových športových areálov stanú problematické. Ich údržba stojí milióny ročne a mnohokrát sa z týchto miest stanú mestá duchov a doslova ruiny. Sú tu však aj pozitívne príklady, keď olympiáda zmenila najmä priemyselné oblasti na turistické atrakcie.

Foto: Pixabay

Koniec olympiády v Tokiu otvoril debatu, ktorá sa opakuje každé dva roky: Čo bude so športoviskami ďalej? Stanú sa z nich ruiny tak, ako tomu bolo po olympiáde v Rio de Janeiru, v Sochi, Aténach či Pekingu? Nemusí to tak byť. Naznačuje to napríklad použitie rovnakého štadiónu v tomto roku, ako to bolo na tunajšej olympiáde v roku 1964. Tokyo Olympic Stadium prešiel počas tohtoročných hier „len" rekonštrukciou z ruky architekta Kenga Kumu, čo je dobrý základ toho, aby vynaložené peniaze nevyšli navnivoč. Vo svete je viac inšpirácií. Tu sú turistické atrakcie, ktoré môžete navštíviť a ich základ položili práve olympijské hry.

Pláž v Barcelone

Foto: unsplash

Pláž Barceloneta má 4 kilometre a ponúka pieskovú pláž priamo pri meste.

Barcelona, to je viac než len Gaudího pamiatky a Sagrada Familia. Toto mesto ako jedno z mála ponúka aj atraktívnu štvorkilometrovú pláž s príjemným pieskom. Môžete tak vystúpiť z metra prakticky priamo pri mori, opaľovať sa a kúpať a spojiť to s pamiatkami mesta a city breakom. Túto pláž by ste však pred rokom 1992 v meste nenašli. Barcelona bola viac priemyselným centrom a medzizastávkou k iným, populárnejším španielskym destináciám. Olympijské hry v roku 1992 všetko zmenili. Práve vďaka nim si dnes môžete užívať plážovú kultúru tam, kde kedysi súperili najlepší plážoví volejbalisti sveta.

Skokanské mostíky v Lillehammeri

Foto: Pixabay

Na skokanských mostíkoch sa v Lillehammeri konajú podujatia po celý rok.

Nórske mestečko s len asi 26 000 obyvateľmi je exemplárnym príkladom toho, že sa z olympiády dá vyťažiť maximum. Od konania olympiády v roku 1994 sú prakticky všetky športoviská stále v prevádzke a ešte v roku 2016 hostilo mesto Zimnú olympiádu mládeže. A to všetko nielen počas zimy. Lysgardsbakkene, miesto skokanských mostíkov, je situované priamo v meste a využíva sa celoročne.

Storočný olympijský park v Atlante

Foto: unsplash

Dnes ťažko predstaviteľná priemyselná zóna v Atlante zmenená na park plný oddychu.

Osem hektárov storočného olympijského parku v hlavnom meste štátu Georgia v USA bolo do roku 1996 miestom opustených bytov a rozpadajúcich sa priemyselných objektov. Počas olympiády tu vznikol park, kde sa odohrávali zábavné podujatia a odovzdávanie medailí. Dnes je park zelenou oázou mesta s koncertmi a festivalmi. Olympijské hry tu však zostanú navždy živé vďaka populárnym fontánam v tvare olympijských kruhov.

Olympijský park v Sydney

Foto: Sydney Olympic Park

Olympijský park v Sydney priláka ročne až 12 miliónov návštevníkov.

Bývalý priemyselný areál v západnej časti austrálskeho Sydney zaberá rozlohu viac než 600 hektárov a aj po skončení olympijských hier v roku 2000 priláka každý rok až 12 miliónov návštevníkov. Priestory po olympiáde sa využívajú na koncerty, športové i kultúrne podujatia aj obchodné konferencie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET