Szerencsét hozó szokások – Így ünnepli a világ az újévet

Nemcsak nálunk tartják magukat az újévre szerencsét hozó hagyományok, ám a világ különböző pontjain más és mást illik ilyenkor tenni.

Fotó: Unsplash

Van ahol edénytöréssel, máshol tarka fehérneműben vagy éppen szerencsehozó szőlőt majszolgatva ünneplik az újévet. Hoztunk néhány különleges szokást a világ különböző pontjairól, érdemes kipróbálni néhányat, hiszen ránk fér egy kis szerencse a következő évben.

A szerencse szőlője – Spanyolország

Fotó: Unsplash

A spanyolok újévi hagyománya, hogy pontban éjfélkor, amikor tizenkettőt üt az óra, minden ütésre megesznek egy szőlőszemet. Ez az éjfélig elfogyasztott tizenkét szőlőszem garantáltja, hogy szerencsés lesz a következő esztendő. A tradíció állítólag 1909 óta áll fenn, amikor különösen gazdag volt a szőlőtermés az országban. Sokan úgy tartják, hogy amilyen ízű a szőlő, olyan lesz az új év.

Tányértörés – Dánia

A dánok egész évben gyűjtik a kicsorbult, vagy épp feleslegessé vált tányérokat, hogy aztán szilveszterkor családtagjaik, kedves szomszédaik, vagy jó barátaik ajtajához vonuljanak vele és ott összetörjék. Minél nagyobb a kupac, annál több szerencséje lesz az illetőnek az új esztendőben. A dánoknál az is szokás, hogy szó szerint átugranak a következő évbe – egy szék tetejéről.

Szerencsés színek – Dél-Amerika

Fotó: 123rf

Dél-Amerika több országában is bevett szokás, hogy újév napján színes fehérneműt viselnek a ruha alatt, de nem ám akármilyen színűt, attól függően választanak, hogy mit kívánnak maguknak a következő évre. Míg a piros szerelmet, a sárga gazdagságot, a fehér szín pedig harmóniát hoz viselőjének.

Lángoló madárijesztők – Ecuador

Ecuadorban szilveszter előtt szalmabábukat építenek, amelyekre régi ruhákat aggatnak, arcot rajzolnak nekik és végül felgyújtják őket. A hagyomány állítólag száműzi az elmúlt év rossz szerencséjét.

Ki a régivel! – Olaszország

Dél-Olaszországban ez a jelszó szilveszter napján, amit szó szerint kell érteni, szilveszter napján ugyanis régi bútorokat és tányérokat dobnak ki az ablakon, ezzel szimbolikusan megszabadulva a múlttól és remélve az újrakezdést. Persze egymás testi épségére figyelve magasról csak kisebb, puha tárgyakat dobálhatnak, azért mégis érdemes óvatosan sétálni december 31-én például Nápoly utcáin.

Az első vendég – Skócia

Az egyik legrégebbi skót hagyomány szerint, aki újév napján először lépi át a küszöböt, annak ajándékot kell magával vinnie. Nem kell nagy ajándékra gondolni, lehet az egy friss kenyér vagy egy üveg ital is, a lényeg, hogy ezzel érkezik majd a jó szerencse is a házhoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET