UMELÝ DÁŽĎ Z DRONOV

V Spojených arabských emirátoch využívajú moderné technológie aj na eliminovanie nepriaznivých klimatických podmienok. Najnovšie sa postarajú o dážď.

Foto: Shutterstock

Drony „dopravia“ do oblakov elektrický náboj, ktorý zlúči menšie kvapôčky vody s väčšími a spôsobí dážď. V 45- až 50-stupňovej púštnej horúčave môže táto inovácia znamenať významnú pomoc.

Rozsievanie oblakov

Foto: UAE Rain Enhancement Program

Spojené arabské emiráty úspešne otestovali technológiu, ktorá pomôže zmierniť vplyv klimatickej krízy. V emirátoch dokážu teploty dosiahnuť úroveň, ktorá je ťažká pre život, a sucho dokáže vo veľkej miere ničiť rast krajiny. Aj preto spustili testovanie „rozsievania oblakov“. Po kontroverznej technológii, keď sa do ovzdušia sprejovala soľ, aby čiastočky vody koagulovali a padali k zemi, je tu iná, prostrediu menej škodlivá forma. Drony lietajúce v ovzduší vysielajú elektrický náboj.

Voda je vo vzduchu vždy

Foto: Pixabay

Aj v tej najsuchšej časti sveta a na púšťach je život a zvieratá, ktoré tam žijú. Ako prežijú bez vody? Voda je okolo nás vždy prítomná a to vo vzduchu. V atmosfére Zeme sa v každom momente nachádza asi 13 sextiliónov litrov vody. A aj na púšti je relatívna vlhkosť od 10 do 30 %. Zvieratá prispôsobené životu na púšti vedia, ako túto vodu získať pre seba. Pre ľudstvo a náš život je však potrebný dážď. Ten sa formuje, keď sa voda v atmosfére spája z miniatúrnych častíc do väčších. Kvapky narastajú na veľkosti, objeme aj váhe a to spôsobí, že vlastnou tiažou začnú padať k zemi.

Spájanie čiastočiek vody do väčších

Foto: Shutterstock

Na diaľku riadené bezpilotné lietadlá v Spojených arabských emirátoch pomáhajú tomuto prírodnému procesu. Pri prelete ponad krajinu vysielajú do ovzdušia elektrický náboj – podobne, ako sa stane počas búrky prírodnými procesmi. Tento náboj spôsobí, že vo vzduchu vždy prítomné čiastočky vody sa spájajú, potom oťažejú a padajú k zemi.

Ďalší potenciál rozsievania oblakov

Foto: Pexels

Táto moderná technológia môže priniesť aj iné riešenia než len zvýšenie zrážok v suchých oblastiach až o 30 %. V miestach so silnými hmlami, ktoré bránia úniku smogových látok z nízkych častí atmosféry, sa táto technológia dokáže uplatniť rovnako účinne. Podobne dokáže preventívne spustiť zrážky tam, kde by sa inak akumuloval elektrický náboj v ovzduší a hrozili by prívalové dažde a krupobitia. Musí sa však robiť opatrne. V roku 2009 sa v Číne uplatnila táto technológia na odvrátenie sucha, ale malo to opačný efekt: extrémne silné sneženie a chlad. Zároveň môžu zrážky na jednom území priniesť sucho na iné regióny. Vplyv na celkové procesy v atmosfére ešte nie je dobre preskúmaný, a tak je aj táto technológia zatiaľ len v plienkach.

AMI MÉG ÉRDEKELHET