Utasszállítóról lőtték fel az új űrrakétát

A Virgin Orbit roppant merész és egyben költséghatékony módon egy Boeingről lőtte fel legújabb rakétáját az űrbe.

Fotó: Instagram

Költségesebb a Földről az űrbe juttatni egy rakétát vagy orbitális pályára juttatni egy műholdat, mint ha 10 000 méter magasból, egy repülőről lövik ki.

A 2017-ben alapított Virgin Orbit egy magánfinanszírozású (összesen 3 ilyen magánvállalkozás van a világon) űriparral foglalkozó cég egy Boeing 737-es utasszállítóról lőtt ki űrrakétát január végén. Ez volt az első sikeres kilövés repülőgépről. Az első, kudarcba fulladt kísérletre 2020. májusában került sor, akkor a rakétakilövés sikerült, ám a rakéta nem érte el az űrt. De a Virgin Orbit tulajdonosa, Richard Branson nem adta fel, így pár hete sikerült kilőni, majd Föld körüli orbitális pályára állítani a rakétát.

Fotó: Instagram

A Virgin Orbit Csendes-óceán felett fellőtt rakétája 10 műholdat állított pályára, így a küldetése sikerrel zárult. A tízezer méteres magasságban útjára bocsátott rakéta azért nagyon fontos mérföldkő az űrrepülésben, mert a földre épített kilövőállomások megépítése, fejlesztése és fenntartása nagyon drága. Ezzel az új módszerrel azonban egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a rakéták űrbe juttatása.

Ilyen volt a rakétakilövés az utasszállítóról:

www.instagram.com

AMI MÉG ÉRDEKELHET