Hogyan utazunk majd a covid-oltás után?

Az oltások világszerte elindultak, az utazásra vágyó tömegek pedig kíváncsian várják, mikor nyit ki a világ, és milyen változások várhatóak.

Fotó: Unsplash

Egy éve várjuk az oltást, a világ egyes részein már nyárra védettek lesznek az utazók. máshol pedig még nem is került szóba, hogy idén nyáron bármilyen lazítás lenne. Ha lesz oltás, mentesülünk a karantén alól? Ki, hol és milyen oltási igazolást fogad majd el? Rengeteg a kérdés – amire már van válasz, azt most megosztjuk.

Január végéig Magyarországon 152 ezer embert oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, az ő védettségük ezekben a napokban már 90%-ban kialakult a betegség ellen. Egyelőre az egészségügyi dolgozók kapták meg az oltást hivatalosan, de hamarosan elkezdik oltani a 80 év feletti magyarokat is. A világ egyes országaiban ennél már jóval előrehaladottabb a védekezés, egyes államokban – ahova sokkal több vakcina érkezik és nagyobb a lélekszám is – már több millió embert beoltottak, így a légitársaságok és néhány ország vezetője elkezdtek olyan terveket szőni, hogy hogyan lehetne a turizmust újra elindítania védett utazók számára.

Kezdetben arról is szó volt, hogy covid-igazolványt azok is kaphatnak majd, akik pár hónapon belül már átestek a betegségen, hiszen az ő szervezetük is nagyjából annyi ideig lesz védett egy újabb covid-fertőzés ellen, mint a beoltottaké. Jelen pillanatban 3 és 9 hónap közé teszik a védettség időtartamát az oltástól vagy a covid-pozitív lelettől számítva, de ezek még csak becslések – egyik szakértő sem tehet pontos kijelentéseket erről, hiszen keveset tudunk a betegségről, annál kevesebbet a decemberben bevezetett oltásról.

Ki kap igazolványt?

Fotó: Unsplash

Ahhoz, hogy újra szabadon lehessen utazni, sok embert kell beoltani világszerte, ahogyan az utasok között, az idegenforgalmi dolgozók tagjai között is elvárható, hogy védettek legyenek, és ne terjesszék a vírust.

Először a Singapore Airlines jelentette be, hogy összes alkalmazottja megkapta a védőoltást.

Az ausztrál Quantas is elkezdte beoltatni az alkalmazottait, viszont elsőként azt is leszögezték, hogy nemzetközi járataikra utasként is csak azokat engedik majd fel, akik covid-oltási igazolással rendelkeznek.

A WHO és egyéb egészségügyi szervezetek régóta azt kommunikálják, hogy az utazás növeli a megfertőződés és a továbbadás esélyét, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy időbe telhet, mire egyes országok lakói hozzáférnek az oltáshoz, így ez a követelés nem elvárható mindenkitől.

Hogy az emberek mennyire vágynak már arra, hogy újra utazhassanak? Nagyon! Amikor az oltóanyag engedélyezéséről szóló hírek megjelentek, az olyan utazási keresőmotorok, mint a Skyscanner hatalmas forgalmi csúcsokat értek el. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság frontvonalban dolgozó és idős állampolgárai, akiket már egy hónapja elkezdtek beoltani a Pfizer-vakcinájával, néhány héten belül akár utazhatnának is, de pont nem ők a legnagyobb kalandorok, hiszen vagy koruk, állapotuk korlátozza őket, vagy a munkájuk sok időre a hazájukba köti őket.

Mire a fiatal, aktív emberek megkaphatják az oltási rend szerint az oltásaikat, eltelhet akár fél-egy év is.

Tegyük fel, hogy a gazdag országok felnőtt állampolgárai idén védettek lesznek, de a gyerekek például nem, hiszen egyik országban sem engedélyezték a 18 év alattiak oltását. Izraelben már a 16 és 18 közötti fiatalokon kísérleteznek, de a kisebbek idén még biztosan nem kapnak oltást, így a gyerekes családi nyaralások idén sem lesznek könnyebben megoldhatóak: karantén vagy önköltséges covid-tesztelés terhe mellett mehetnek a családok vakációzni.

Diszkrimináció vagy óvatosság?

Fotó: Instagram

Eddig csak a Quantas tett egyértelmű kijelentés arról, hogy a nemzetközi járataikon csak covid-oltási igazolással lehet majd repülni, a többi nemzetközi légitársaság még kivár. Az amerikai Delta Air Lines vezérigazgatója, Ed Bastian azt nyilatkozta a today.com-nak januárban, hogy szerinte a felröppenő hírek a tiltásokról, engedélyezésekről inkább a nemzetközi hatóságoktól jönnek, a légitársaságok egyelőre még nem döntöttek erről. A Korean Air szóvívője, Jill Chung is úgy fogalmazott az AP-nek, hogy minden légitársaság a kormányok és a nemzetközi megállapodások, határmegnyitások alapján dönt majd arról, hogy kiktől kérnek vagy egyáltalán elvárnak-e oltási könyvet.

Az ACI (Airports Council International) és a IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) azt szeretnék, ha a repterek választhatnának, hogy a reptéri tesztelést tartják meg vagy oltási igazolást kérnek az utasoktól. Mindkettőben van rizikó, viszont az oltási követelmény (nem minden országban érhető el igény szerint az oltás, hanem törvényben szabályozott oltási rend van) rengeteg utast fog visszatartani, és a turizmus már így is krízisben van. A reptéri tesztelés még jó ideig velünk marad, ha biztonságosan szeretnénk utazni és szeretnénk a betegség terjedését megfékezni.

A IATA egészségügyi tanácsadója azt kérte, hogy a kormányok és a légitársaságok dolgozzanak ki közös, egységes reptéri tesztelési protokollt, hogy az utasok számára is egyszerűbb és átláthatóbb legyen a rendszer, ráadásul ezzel a beutazási karanténkötelezettség is eltörölhető lenne.

Az oltási könyv, a vakcinák kötelezővé tétele sem újkeletű, rengeteg ország évtizedek óta elvárja, hogy a hozzájuk érkező turisták beadassanak maguknak bizonyos védőoltásokat beutazás előtt, például a sárgaláz és malária ellen ma is rengeteg országban kérnek oltást.

Ha tehát 2021-ben utazni szeretnénk, még korlátozásokra, tesztelésekre és karanténra kell számítanunk, de ahogy egyre előrehaladottabb lesz a világszintű oltás, annál nagyobb enyhítésekre számíthatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET