Így küzdheted le könnyen az utazási betegséget

Nem egyszerű együtt élni vele, de adunk pár tippet, hogy könnyebb legyen.

Fotó: Shutterstock

Az utazás a legtöbb embernek csak jó élményeket, pozitív tapasztalatokat jelent, de vannak, akik már a nyaralás előtt szorongani kezdenek, ha arról van szó, hogy autóba vagy éppen hajóra kell szállni. Az utazási betegséggel küzdőknek sok előkészületre van szüksége, hogy ne egy pokoli rosszulléttel kezdődjön az utazás. Nézzük, mit tehetsz, ha neked vagy valamelyik szerettednek utazási betegsége van.

A kinetózist, vagyis utazási betegséget közlekedési eszközön érezhetünk, mozgási ingerek váltják ki és egyensúly-érzékelési zavarra utal (a különböző érzéklések konfliktusba kerülnek egymással, az idegrendszerünk pedig ezt nem tudja kezelni).

Autóban, repülőn, buszon és tengeri járműveken is érezhetjük, azonban előfordul, hogy valaki csak autóban van rosszul, de repülőn például nincs – vannak olyan ritka esetek is, amikor még üvegfalu liftben is émelyegni kezd valaki. Mindenkinél más lehet a kiváltó ok: sokaknak a kanyargós úton és a gyakori fékezéstől lesz hányingerük, de van, aki például kifejezetten a buszok ringatózásától lesznek rosszul – nekik például nem ajánlatos kerék fölött vagy a busz végében ülni.

Fontos, hogy figyelj a megfelelő folyadék- és energiabevitelre utazás közben, hiszen ronthat az állapotodon, ha a vércukor-szinted hirtelen megugrik, vagy éppen leesik. Alább felsoroljuk, mit érdemes utazás közben enni, és mit kell kerülni. A friss, hűs levegő mindig sokat segít, a fülledt, meleg viszont biztosan ront a közérzetén azoknak, akik amúgy is könnyen szédülni, émelyegni kezdenek.

Utazási betegség? Íme 8 tipp, ami segíthet

Fotó: Shutterstock

Ha már érzed, hogy kezd előjönni a rosszullét, még nincs veszve semmi. Tehetsz azért, hogy ne romoljon a helyzet:

  • Legyen a kezed ügyében mindig jeges, hideg víz, de kerüld a szódavizet és más buborékos üdítőket!
  • Indulás előtt és utazás alatt ne igyál a alkoholos és koffeines italokat, a kóla is tiltólistás!
  • Ülj mindig előre, akár autóról vagy buszról van szó, repülőn pedig helyezkedj ablak mellé!
  • Ne nézz lefelé, inkább keresd a tekinteteddel a horizontot!
  • Tereld el a figyelmedet, hallgass zenét, podcastet vagy hangoskönyvet utazás közben, nézz monitort!
  • Egyél kicsi adagokat, inkább nassolj olyan ételeket, amiket könnyű emészteni és nem túl fűszeres: legyen nálad mondjuk müzliszelet, sós keksz, mogyoró.
  • Szopogass cukorkát, a legjobb ha citromos, gyömbéres vagy enyhén mentolos fajtákat választasz.
  • Ha lehet, feküdj le és csukd be a szemedet, relaxálj, ha tudsz, aludj egy kicsit. Persze autóban ezt nehéz kivitelezni, de buszon vagy hajón van rá lehetőség.
AMI MÉG ÉRDEKELHET