Repülővel utaznál?! Miért nem űrrepülővel?

Már nemcsak a NASA és riválisai repkedhetnek...

Fotó: Getty Images

Úgy tűnik, már tényleg nincs messze, hogyha túl sok a félretett pénzünk, akkor befizessünk egy kellemes űrsétára. Ami ugyan egyelőre annyiból áll, hogy felvisznek egy láthatatlan határig, aztán le, dehát lehet még ebből holdjárás! Lássuk, hogy áll a kereskedelmi űrutazás.

De hol az űr?!

youtu.be

Virgin Galactic Launches Spacecraft With Richard Branson Into Space | NBC News

A 70 éves milliárdos üzletember, Richard Brenson egy repülőn, a Virgin Galactic VSS Unityn érte el az űrt – legalábbis a NASA szerint, ugyanis nincs egyhangú meghatározása annak, hogy a földfelszíntől hány kilométertől számítjuk az űrt, mást ismer el az Egyesült Államok és mást a Nemzetközi Repülő Szövetség. A világűr határa a NASA és az amerikai hadsereg szerint 80 kilométeres magasságban kezdődik, Brenson gépe a tesztrepülések alatt pedig ezt a magasságot többször is meghaladta.

A Nemzetközi Repülő Szövetség azonban a Kármán-vonalat (a magyar származású fizikus-gépészmérnök Kármán Tódorról nevezték el, aki a szuperszonikus repülés atyja) tartja a repülés és az űrrepülés határának: ezt nagyjából 100 kilométeres magasságban szabták meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy onnantól számít űrrepülésnek a repülés, amikor a jármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni. Ilyen magasságban már kozmikus sebességre van szükség ahhoz, hogy a gép a levegőben maradjon – 70-90 kilométeres magasságnál már ez történik, a 100 km egy felkerekített érték. A Virgin Galactic gépe egy májusi tesztrepülésen 2 óra alatt érte el a Kármán-vonalat.

Elvigyelek egy darabon?

Fotó: Getty Images

Sokan a gazdag amerikai vállalkozók hobbijának tekintik a kereskedelmi űrrepülést. Elon Musk már többször is küldött rakományt a SpaceX-szel a Nemzetközi Űrállomásra, egyszer a Crew Dragonnal a NASA űrhajósait is elszállította ugyanoda, és hamarosan 4 civilt lő fel a Kennedy Űrközpontból, hogy 55 millió dollárért 10 napot tölthessenek a Nemzetközi Űrállomáson.

A kereskedelmi űrhajózásban azonban pár napja Jeff Bezos hozta meg az áttörést, hiszen ő és csapata volt az első civil legénység, amely az űrben utazhatott. Az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos a saját fejlesztésű Blue Origin New Shepard nevű űrrepülőjével tette meg az utat.

Felrepültek, lerepültek

Fotó: Getty Images

Oliver Daemen, Jeff Bezos, Wally Funk, Mark Bezos

Jeff Bezoson kívül testvére, Mark Bezos, a 82 éves Wally Funk és a 18 éves Oliver Daemen ült a gépen – ők ketten a világ legfiatalabb és legidősebb űrhajósai, akik jártak az űrben. Nem mindenki örül annak, hogy a privát űrrepülés karnyújtásnyira van: sokan kritizálják a milliárdos üzletembert, hogy ilyen drága és veszélyes hobbit talált ki magának, sőt maga tesztelte le az űrrepülőt, hiszen az éles startig csak üresen, ember nélkül próbálták a New Shepardot.

Bezosék útja összesen 10 percig tartott: rakétával lőtték fel őket, majd a rakéta levált, visszatért a földre, az utasok pedig egy kis kapszulában 3 ejtőernyővel szálltak le.

Ezalatt Bezos és 3 utastársa elérte a súlytalanságot és ehhez még szkafandert sem kellett viselniük.

Természetesen mindannyian alapos felkészítés, kiképzés után repülhettek csak – ez majd a jövőben is kötelező lesz minden utasnak, így kiderül, alkalmasak-e az űrutazásra.

Az unokáinknak, nem magamnak...

A civilek űrbe juttatása nem új trend, eddig is előfordult már, hogy repülhettek az űrbe, de mindig űrügynökségek által jól kiképzett, tapasztalt asztronautákkal együtt mentek fel az űrügynökségek gépein. Az elmúlt egy év űrrepülési innovációi nagyon fontos mérföldkőnek számítanak. Elon Musk jövőre például hosszú évek után újra embert akar repíteni a Holdra, Jeff Bezos pedig egyre több kalandvágyó utasnak szeretné elérhetővé tenni az űrutazást. Bezos saját bevallása szerint nem arról van szó, hogy mániákusan költi a pénzt a legújabb hobbijára, abban bízik, hogy a fejlesztésekkel, úttörő munkájával a jövő generációinak tapossa ki az utat.

Jeff Bezos és 3 asztronauta társának első útja:

youtu.be

Watch: Jeff Bezos, Blue Origin Crew Launch Into Space | NBC News
AMI MÉG ÉRDEKELHET