Látványos útvonalakon autózhatsz ebben a közeli országban

Persze a strandolásról sem kell lemondani.

Tengerparti út Dubrovnik városának közelében, Horvátország

Horvátország számos látnivalót rejt tengerpartjai mellett. Autóval például több olyan útvonalon haladhatunk át, ahonnan szinte az egész tájat belátni.


Isztriai körút (kb. 166 km)

Fotó: Shutterstock

Isztria kulturális és természeti látnivalói (például nemzeti parkok, barlangrendszerek) miatt népszerű úti cél, leginkább Poreč, Umag és Pula tengerparti városok. Érdemes ellátogatni a Brijuni Nemzeti Parkba, az Učka Natúrparkba, valamint Motovun hegyre épült városába is – javasolja a hamuesgyemant.hu.

További csodás autóutak: A világ 7 legszebb autós túrája

A nemzeti parkok nyomában (kb. 354 km)

A körülbelül 350 kilométer hosszú, a Plitvicei-tavakat Krk szigetével összekötő útvonal összesen öt nemzeti parkot érint: a Plitvicei-tavaktól indulva nyugat felé haladva a tengerpart közelségében fekvő Észak-Velebit Nemzeti Parkba jutunk.

Ezt követik a sziklamászók paradicsomaként ismert Paklenice Nemzeti Park hágói, majd a lagúnáiról és millió apró szigeteiről ismert Kornati Nemzeti Park, végül pedig a vízesésekben gazdag Krka Nemzeti Parkba érünk. Innen egy órás auútra van Split történelmi városa.

Ez is érdekelhet: 4 gyönyörű horvát sziget, ahova Pozsonyból is könnyedén eljuthatunk

Adriai túra Split és Zára között (kb .163 km)

A két üdülővárost összekötő útvonal ideális választás azok számára, akik az autóutat megszakítanák egy jó strandolással. A Split és Zára közti pálya szinte végig a part mentén halad, számos stranddal egymást mellett. Zárából indulva félúton érdemes megállni a többek között az UNESCO világörökséghez tartozó Szent Jakab-katedrálisról ismert Šibenikben, a túra vége felé pedig Trogir középkori városában. A végállomásnak számító Splitben is érdemes néhány napot eltölteni, ha van időnk.

Ezt a horvát szigetet sem érdemes kihagyni: Alig ismerik, pedig itt van Európa "legcsillagosabb" égboltja

Szlavóniai felfedezőút (kb. 206 km)

A magyar határhoz legközelebb eső Szlavóniában semmiképpen sem hagyjuk ki a csodás kastélyairól és apró templomairól ismert Eszéket, a Đakovo katedrálisát és Osijek 18. században épült citadelláját. A természet kedvelőit érdekelheti még a Kopácsi-rét Natúrpark vizes élőhelyei, ahol közel háromszáz madárfaj megtalálható.

Az ország legfontosabb borvidékei is itt találhatók, Pozsega és Kutjevo ideális helyek a horvát gasztronómia felfedezésére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET