Užite si kino naplno: Art Film Fest 2021 v Košiciach

Za posledný rok bolo viac než ťažké zasadnúť do kín za pravým kinematografickým zážitkom. Zatvorené kinosály nás uzemnili pri domácich obrazovkách a svet filmu zažil jeden ťažký rok. V priebehu leta 2021 sa opatrenia uvoľnili, čo umožnilo aj realizáciu jedného z najznámejších filmových festivalov u nás: Art Film Fest.

Foto: Art Film Fest

Art Film Fest sa na Slovensku organizuje už od roku 1993. Jeho počiatky siahajú do Trenčianskych Teplíc, no od roku 2016 sa presunul do Košíc, kde sa na rôznych miestach odohrávajú premietania dodnes. Inšpirácie výberu toho najlepšieho zo slovenskej aj svetovej kinematografie si môžete po ročnej pauze užiť aj tento rok od 23. do 27. júna.

Nadšenie pre filmové umenie

Foto: Art Film Fest

Umelecký riaditeľ AFF Peter Nagel.

Organizátori filmového festivalu si za svoje poslanie zvolili získavať, nadchýňať, vzdelávať a vychovávať slovenských divákov ku kvalitnej filmovej tvorbe. Art Film Fest ročne priláka desaťtisíce milovníkov filmu, študentov, umelcov, herecké hviezdy aj ľudí z filmovej brandže. Aj počas 28. ročníka budú na festivale udelené ocenenia v kategórii hraných a krátkych filmov s názvom Modrý anjel. Ocenený bude najlepší hraný a krátky film, réžia, mužský aj ženský herecký výkon. Od roku 1995 sa udeľuje aj ocenenie Hercova misia za významný prínos k hereckému umeniu vo svete filmu. Tento rok sa toto ocenenie dostane českému hercovi Petrovi Nárožnému, známemu z filmov Marečku, podejte mi pero (1976), Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) či Což takhle dát si špenát (1977). Celé generácie detí poznajú jeho hlas najmä vďaka televíznemu seriálu Mach a Šebestová.

Sto rokov od vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu

www.youtube.com

Ráčte vstúpiť: Jánošík, 1921

Tento rok to bude presne sto rokov, odkedy v roku 1921 uviedli bratia Jaroslav a Daniel Siakeľovci prvý slovenský dlhometrážny hraný film – Jánošík. Jaroslav Siakeľ emigroval ako šestnásťročný syn z roľníckej rodiny v Blatnici do USA za bratom Danielom, kde pracoval ako konštruktér filmových prístrojov a kameraman. Ich produkčná spoločnosť „Tatra" Film Corporation financovala aj vznik filmu Jánošík, ktorý Jaroslav režíroval a Daniel natáčal. Aj preto sa tohtoročná cena prezidenta festivalu za rozvoj filmového umenia dostane in memoriam práve režisérovi a kameramanovi Jaroslavovi Siakeľovi.

Jednoduchšie s festivalovým cinepassom

Foto: Art Film Fest

Ťažkou výzvou filmových fanúšikov je, ako počas festivalu vidieť čo najviac rozličných filmov. Keďže je kapacita sedenia v tomto roku obmedzená, môže sa stať, že sa na zvolené predstavenie nedostanete. Vyhnúť sa tomu môžete zakúpením festivalového cinepassu. Táto voľná permanentka vás dostane na všetky verejné predstavenia tohto ročníka za zvýhodnenú cenu. Okrem toho môžete mať na cinepasse naraz tri aktívne rezervácie miesta v kinosále, ktoré môžete priebežne dopĺňať. To vám, ak sa dostavíte na predstavenie včas, garantuje miesto v hľadisku. Art Film Fest ponúkne tento rok 47 filmov, ktoré vznikli samostatne alebo spoluprácou tvorcov z viac než tridsiatky krajín. Slovenské snímky majú pritom tento rok obzvlášť silné zastúpenie.

Kultúrne Košice

www.youtube.com

Objav Košice | Nočný život

Po tom, čo sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry 2013, sa v meste transformovali mnohé objekty na kultúrne centrá, čo dáva festivalu už piaty rok silné zázemie na jeho konanie. Okrem sprievodného programu pre širokú verejnosť na Hlavnej ulici sa premietania, workshopy, diskusie a autogramiády odohrávajú aj v Kulturparku (bývalé kasárne), Kunsthalle (bývalá plaváreň), Kine Úsmev, Katovej bašte či v amfiteátri s kapacitou 3 000 ľudí. A aby ste si filmové Košice užili skutočne naplno, neobíďte čarovnú atmosféru centra tohto mesta, kde sa nielen filmovým debatám môžete venovať aj vo festivalových reštauráciách a baroch.

AMI MÉG ÉRDEKELHET