Vadkemping meteorzáporban

A Joshua Tree Nemzeti Park nomád és lélegzetelállító élménnyel vár minket.

Fotó: Shutterstock

A kaliforniai nemzeti park két sivatagot is magában foglal, ami annyiból fontos: itt ismeretlen fogalom a fényszennyezés, így az egész csillagos égboltot csodálhatjuk akár a sátrunk elől. Bátrabbaknak kihagyhatatlan a Mojave -sivatag és a Colorado-fennsík a szép és gonosz kaktuszokkal, gyermekkorunk rajzfimbeli gyalogkakukkjával és... kevés vízzel.

Akik egy amerikai nyaralás alkalmával úgy döntenek, hogy nem hagyják ki a hatalmas nemzeti parkot, egyrészt nem tévednek, hiszen mindenképp megéri túrázni egyet a sivatagban. Másrészt, bár ezt induláskor még nem feltétlenül tudják, sokkal többet kapnak, mint amiért felkerekedtek. Az egyedülálló látkép a józsuéfákkal (vagy józsué-pálmaliliom) és a sci-fibe illő sziklákkal már önmagában elég ok lenne egy kis kirándulásra, de ez nem minden: a mesterséges fény hiánya miatt e területeken olyan tisztán látható az ég, hogy a meteoresők látványosan megfigyelhetők. Az élményhez pedig csak hozzáad a tudat, hogy egy olyan ősi földet taposunk, ahol már 5000 évvel ezelőtt is működtek emberlakta települések.

A tavasz a legalkalmasabb időszak, hogy megnézzük ezt az érdekes geológiai és botanikai látványosságot, olyankor nyílnak a kaktuszvirágok, és a nemzeti park is egy barátságosabb arcát mutatja. Ezzel szemben nyáron érdemes figyelni az időjárás-jelentést, és a hallottak függvényében nekivágni. Olykor ugyanis olyan meleg van, hogy kellő körültekintés nélkül könnyen kiszáradhatunk egy nagyobb túra alatt. Bár jól lehet tájékozódni a kiépített túraútvonalakon és autóutakon is, az eltévedés esélye kicsi, de üzletekre ne számítsunk, hogy feltöltsük a kulacsunkat.

A másik veszélyforrás a cholla kaktusz, azaz a kötélkaktusz vagy mackókaktusz, melynek tüskéi nagyok és kampósak, így könnyen beleakadnak a ruhánkba, sőt akár a cipőt is átlyukasztják, a szúrás pedig igen fájdalmas. A kígyómaráshoz szokták hasonlítani, a tüskét nehéz eltávolítani, és még sokáig fájdalmas helye marad. A területen ugyanakkor rengeteg érdekes őshonos állat él, amelyek közül bizonyára találkozni is fogunk néhánnyal, ha eltöltünk egy-két napot a sivatagban. A parkban előfordul például piton, madárpók, gyalogkakukk, skorpió és hiúz is.

Így alakultak ki a Joshua Tree Nemzeti Park egyedi sziklái:

www.nps.gov

How Joshua Tree's Rock Formations Formed

​Mit lehet egy ekkora nemzeti parkban csinálni 1-2 nap alatt?

  • Érdemes megmászni a 1662 méter Ryan Mountaint
  • Megnézni a naplementét vagy a napfelkeltét a Key's View-n
  • Sétálni a Cholla Cactus Gardensben
  • Sziklamászás a legfurcsább formájú, gigantikus kavicsnak tűnő köveken
Azért ajánlunk csak 1-2 napos programot, mert a parkban ugyan van kemping, de semmilyen szolgáltatás nincs benne: egy puritán vadkempingezésre számíthatnak tehát az ott megszállók, cserében viszont sehol máshol

nem láthatunk olyan csodálatos naplementét és olyan élénken szikrázó csillagokat Észak-Amerikában, mint a fényszennyezéstől teljesen mentes sivatagban.

Nézd meg galériánkat a Joshua Tree Nemzeti Parkról:

Fotó: Shutterstock


Képek

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

Coachella Valley, Keys View


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash



AMI MÉG ÉRDEKELHET