Van Goghove nadrozmerné obrazy

Pri klasickom zážitku z galérie prechádzate od obrazu k obrazu, pri každom sa zastavíte a priamo pred vami si užívate umenie. Takýto zážitok ste mohli mať doteraz s obrazmi autora Vincenta Van Gogha. Čo tak namiesto toho prepadnúť do víru umenia? Poznať každý detail diela a priam doň preniknúť?

Tento jedinečný zážitok vám môže priniesť výstava Van Gogh, Pohlcujúci zážitok. Diela ako Hviezdna noc, ktoré boli namaľované v 19. storočí, sa vám budú teraz pomocou modernej technológie premietať na celý interiér výstavy. Obrazy technológiou prichádzajú k životu a vďaka tomu máte nezabudnuteľný zážitok.

Za každým umeleckým dielom sa vždy skrýva nejaké tajomstvo. Preto, aj keď vás táto výstava priam vtiahne dnu, tajomstvo zostáva neodkryté. Sú tu však zaujímavosti, ktoré by vás mohli zaujať.

Hviezdna noc

Foto: Getty Images Hungary

Tak napríklad Hviezdna noc. Jedno z najznámejších diel Van Gogha, ktoré namaľoval len rok pred svojou smrťou. Táto maľba zachytáva výhľad z jeho psychiatrickej liečebne vo Francúzsku a bola ako ukážkou jeho vtedajšej práce pre jeho brata v Paríži. Aj keď teraz je už známe dielo veľmi uznávané, sám Van Gogh ho považoval za zlyhanie. Nečudo, počas svojho života predal iba dva obrazy a ani jeden nebola Hviezdna noc. Teraz jeho dielo môžete vidieť aj vy na animovanej výstave.

Slnečnice

Foto: Getty Images Hungary

Ďalší známy obraz, ktorý môžete obdivovať na expozícii, je obraz Slnečnice. Na rozdiel od Hviezdnej noci Van Gogh prácu na tomto obraze mal veľmi rád. Namaľoval až dva súbory obrazov inšpirovaný slnečnicami. Tvorcovia sa týmto inšpirovali a v rámci výstavy vytvorili miestnosť ako z mysle Van Gogha, ktorá vytvára dojem slnečnicového poľa.

Van Goghov tajomný život

Foto: Getty Images Hungary

A čo samotný autor? Van Goghov život je prepletený tajomstvami, tak isto ako jeho práca. Jeho autoportrét sa taktiež nachádza na výstave, a tak si môžete prezrieť tohto majstra zblízka. "Selfie" si však nespravil iba jedno. Počas svojho života namaľoval skoro 900 obrazov a z toho 43 bolo jeho autoportrétov. Aj keď sa tento muž celý život potýkal s mentálnou chorobou, zanechal za sebou naozaj bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré sa teraz vystavuje po celom svete.

Preto neváhajte a príďte si aj vy užiť túto fascinujúcu nadrozmernú výstavu. Najbližšie k Slovensku bude výstava do 29. 8. 2021 v Berlíne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET