Ľubochnianska romantika

Veľká Fatra je jedno z najkrajších pohorí Slovenska, ktoré spája tri veľké historické regióny – Oravu, Liptov a Turiec. Počas výletu v pestrom a relatívne nedotknutom prírodnom prostredí môžete objaviť mnohé romantické zákutia a z turistických chodníkov si vychutnať krásne výhľady.

Foto: Shutterstock


Klasický turistický raj

Najvýznamnejšou turistickou oblasťou Veľkej Fatry je obec Ľubochňa a jej okolie, ktoré sa môže pýšiť najdlhšou dolinou na Slovensku: Ľubochnianska dolina sa tiahne v dĺžke takmer 25 kilometrov. Vychádza odtiaľto množstvo turistických chodníkov na hrebeň Veľkej Fatry, no je aj obľúbeným turistickým miestom, keďže je dobre dostupným vďaka asfaltovej ceste, ktorá vedie dolinou. Na peších turistov čakajú dobre vybudované chodníky, lesy s vôňou živice a rozkvitnuté lúky, ktoré vytvárajú príjemné prostredie.

V súlade s prírodou

Najväčšou atrakciou doliny je jazero Vyšný tajch s krištáľovo čistou vodou, ktoré je vlastne umelou nádržou. Podlhovasté jazierko bolo zasadené do prírody pred dvesto rokmi – dnes plní už len bezpečnostnú úlohu: slúži na zachytávanie vody potrebnej na hasenie prípadného lesného požiaru. Nádrž pojme osemtisíc metrov kubických vody a jej priehradný múr je vysoký sedem metrov. Ďalším skvelým príkladom harmonického súladu techniky a prírody je vodná elektráreň postavená v rokoch 1903 – 1904, ktorá po rekonštrukcii v roku 1993 funguje dodnes. Na mieste sa môžeme dozvedieť o minulosti malej elektrárne na výstave fotografií. Oplatí sa navštíviť aj Blatné jazero v jednom z bočných údolí Ľubochnianskej doliny, ktoré vzniklo po skalnom zrútení: úlomok a skaly zatarasili potok Blatná, ktorého voda sa zadržala do jazera.

Harmanecká jaskyňa

Foto: Slovakia Travel

Národný park Veľká Fatra bol založený v roku 2002 na ploche 404 kilometrov štvorcových. Je tretím najväčším národným parkom na Slovensku, jeho najvyšším vrchom je Ostredok (1 592 m). Veľká Fatra patrí vďaka vysokej nadmorskej výške a členitosti terénu medzi najvlhkejšie oblasti Slovenska. Väčšina pohoria je krasová, takže zrážky presakujúce cez ponory vytvorili veľa podzemných dutín. Harmanecká jaskyňa známa svojimi bielymi vápencovými útvarmi sa nachádza v južnej časti národného parku a je jedinou jaskyňou vo Veľkej Fatre, ktorú je možné navštíviť. Jej biela a sivobiela kvapľová výzdoba je mimoriadne bohatá, Biela sieň a Pokladnica sú považované za najkrajšie z dutín jaskyne. Počas jednokilometrovej prehliadky jaskyne so sprievodcom môžete vidieť dómy, komíny a priepasti impozantných rozmerov.

Čarovná dedinka s perníkovými chalúpkami

Na území Národného parku Veľká Fatra sa nachádza malebná obec Vlkolínec, ktorá je úžasne bohatá pamiatková rezervácia liptovskej ľudovej architektúry. Nikde inde na Slovensku nenájdete toľko autentických dreveníc na jednom mieste. Túto výnimočnú hodnotu uznalo aj UNESCO, keď bol Vlkolínec v roku 1993 zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. V tejto dedinke s rozprávkovou atmosférou sa určite oplatí prejsť, pričom môžete obdivovať farebné domčeky. Väčšinu chránených objektov tvoria drevenice, ktoré nesú typické architektonické prvky horských obcí stredného Slovenska. Hoci Vlkolínec vyzerá ako skanzen, nie je – je to živá osada (mestská časť Ružomberka) a viaceré domy sú obývané celoročne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET