Veľkonočné potulky Rímom

Rím je jedným z najnavštevovanejších miest na svete, čo vôbec neprekvapuje, keďže mal po stáročia rozhodujúci vplyv na európsku kultúru a západné kresťanstvo. Vydajme sa na veľkonočnú prehliadku hlavného mesta Talianska a podľahnime magickej atmosfére, ktorú večné mesto ponúka.

Foto: Shutterstock


Večné mesto

Foto: unsplash

Monumentálne staroveké budovy, úchvatné baziliky, útulné priestory a talianska radosť zo života. Nespočetné množstvo historických pamiatok, majstrovské diela antického a renesančného umenia, ulice a parky lákajúce na dlhé prechádzky. Rím je obrovský skanzen – unikátne múzeum európskej kultúry, kde môžete na každom kroku obdivovať diela geniálnych umelcov ako Bernini, Leonardo či Michelangelo. Mesto postavené na siedmich pahorkoch sa právom nazýva „večné mesto“ (urbs aeterna) alebo „hlava sveta“ (caput mundi). Svojou históriou, množstvom múzeí, kostolov, palácov a samozrejme výbornou gastronómiou láka turistov z celého sveta ako magnet.

Všetky cesty vedú k atrakciám

Foto: Pexels

Hovorí sa, že „Všetky cesty vedú do Ríma“. Po príchode do večného mesta sa to zmení v tom duchu, že každá cesta vedie aspoň k jednej zo známych atrakcií. Ak navštívite Rím po prvýkrát vo svojom živote, určite navštívte miesta, ktoré robia Rím tým, čím je: Forum Romanum, Panteón, Koloseum, Fontána di Trevi, Piazza Navona, Španielske schody, Vatikán, Bazilika svätého Petra a Sixtínska kaplnka.

Koloseum je jedným zo symbolov Ríma – pôvodne slúžilo ako amfiteáter a vo svojej dobe bolo najväčšou stavbou Rímskej ríše. (Význam jeho názvu je: obrovský.) Spomedzi starovekých budov sa najlepšie zachoval Panteón, ktorý aj 2000 rokov po jeho postavení je najväčšou kamennou stavbou na svete bez železobetónu. Jeho výška dosahuje 43 metrov a jeho jediným zdrojom svetla je 9-metrový otvor v hornej časti kupoly. Taktiež povinnou zastávkou je Anjelský hrad (Castel Sant'Angelo) ktorý slúžil v stredoveku ako kasáreň a väznica. Dokonca aj pápeži utekali do tejto zvláštnej pevnosti z Vatikánu v prípade nebezpečenstva.

V Ríme sa nachádza viac než 280 fontán, vrátane monumentálnej Fontány di Trevi, ktorá je najznámejšou fontánou na svete. Podľa legendy sa traduje, že ak hodíte mincu do fontány, v budúcnosti sa znova vrátite do Ríma. Do večného mesta by sa určite veľa ľudí rado pozrelo ešte raz, pretože každú noc sa z fontány vyťahujú tisíce eurových mincí, ktoré slúžia na dobročinné účely.

Vatikán – srdce katolíckej cirkvi

Foto: Pixabay

Uprostred Ríma sa nachádza najmenší štát na svete, Vatikán. Väčšinu územia štátu zaberá Námestie svätého Petra a najväčšia a najznámejšia svätyňa sveta, Bazilika svätého Petra. Najnavštevovanejším miestom Vatikánu je Sixtínska kaplnka, ktorá má mimoriadny význam nielen z umeleckého, ale aj náboženského hľadiska – práve tu sa koná konkláve, na ktorom kardináli volia pápeža.

Požehnanie pre mesto a svet

Foto: Vatican Media

Tradičnou udalosťou Veľkej noci je požehnanie pápeža mestu a svetu. Toto požehnanie je tzv. Urbi et orbi, ktorý sa koná vždy na poludnie na Veľkonočnú nedeľu. Svätý Otec sa z lodžie Baziliky svätého Petra prihovára veriacim zhromaždeným na Námestí svätého Petra a pozdravuje ich. Urbi et orbi sa skladá z troch častí: slávnostné posolstvo, blahoželanie vyslovené v približne 60 jazykoch a samotné požehnanie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET