Vianoce na ostrove bohyne Afrodity

Foto: Shutterstock

Unikátne zážitky na Vianoce ponúka ostrov starogréckej bohyne krásy a lásky Cyprus. Teplota vzduchu v pobrežnom páse je 20-22 stupňov a tí odvážnejší sa môžu aj okúpať v mori. A kto chce trochu skutočnej zimy, môže si v horách postaviť snehuliaka a dokonca aj lyžovať!

Pravoslávne Vianoce

Foto: Shutterstock

Aj keď je Cyprus tiež súčasťou kresťanskej kultúry, miestni obyvatelia sú pravoslávneho náboženstva, takže zvyky sa trochu líšia od tých, ktoré môžeme zažiť v západných kresťanských krajinách. Na Cypre tiež postavia vianočný stromček, ktorý ozdobia koncom novembra a ponechajú ho až do Troch kráľov (6. januára). Ulice, námestia a výklady zdobia rovnako ako u nás, adventné vence však nerobia a v nedeľu nezapaľujú sviečky. Počas pôstneho obdobia pred Vianocami sa nekonajú prihlasné zábavy, ani svadby.

Sladké a pikantné menu

Cyperčania začínajú svoje sviatočné menu voňavou polievkou avgolemono, čo je slepačia polievka obohatená o vajíčka a ochutená citrónovou šťavou. Ako dedičstvo anglickej koloniálnej minulosti sa po polievke na stôl podáva pečený moriak, ktorý je plnený zmesou morčacej pečene, rôznych semienok, hrozienok a korenia. Ako dezert sa na sviatočný stôl podávajú drobivé kourabietes ochutené ružovou vodou a medové zákusky melomakarona.

Šišky proti zlým duchom

Foto: Shutterstock

Na dedinách vo vianočnom období deti spievajú piesne kalandy, za ktoré dostávajú sladkosti a peniaze. 6. január je najlepší deň na odohnanie kalikantzari, teda škodlivých duchov, proti ktorým sú osvedčeným nástrojom sladké šišky loukoumády – drobné šišky sa hádžu na strechu, aby si na nich kalikantzari mohli pochutnať. Tento druh šišky je obzvlášť chutný a, samozrejme, je tiež bohatý na kalórie – možno ten druhý vystraší duchov z domu. V ten istý deň kňazi svätia more a hodia do neho kríž. Chlapi za ním skáču, a kto vynesie kríž, bude mať v novom roku šťastie. Poulustrina je veľmi pekný cyperský zvyk – na Vianoce deti navštívia starých rodičov a zarecitujú básničku práve na túto príležitosť.

Lyžovačka na Olympose!

Foto: dom.com.cy

Je to neuveriteľné, ale na Cypre sa dá lyžovať aj počas vianočných sviatkov! Jediné lyžiarske stredisko sa nachádza v pohorí Troodos, ktorého najvyšším vrchom je takmer 2 000 metrový Olympos. Hoci je oveľa nižší ako jeho menovec, „skutočný“ grécky Olymp, oveľa viac to kompenzuje neporovnateľná atmosféra lyžiarskych svahov obklopených čiernymi borovicami a cédrami.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET