Vianočné recepty stredného Slovenska

Ako to už býva zvykom, iný kraj iný mrav. A inak to nie je ani u nás. Najkrajšie kresťanské sviatky tohto roku sa líšia v jednotlivých kútoch Slovenska zvykmi, tradíciami, ale aj štedrovečerným stolom. Východné Slovensko sme si už predstavili, teraz prichádza na rad stredné Slovensko.

Foto: Shutterstock

Stredná časť je veľmi bohatá na tradície. Aj keď boli naši predkovia väčšinou chudobní, na štedrovečernej večeri nikdy nešetrili. Iba na Štedrý deň sa na sviatočnom stole objavovali jedlá, o ktorých mohli počas bežných dní len snívať. Štedrovečerná večera ostala bohatá dodnes.

Tanier pre pocestného

V mnohých rodinách sa zachoval zvyk nechať na štedrovečernom stole jeden tanier navyše pre náhodného okoloidúceho. Samozrejmosťou je peniaz pod obrusom, aby ostala rodina bohatá po celý rok. Nohy stola sa na Orave zviazali dokopy, aby rodina držala pohromade. Večera sa začína modlitbou najstaršieho člena rodiny. Potom sa pokračovalo oblátkou s medom a cesnakom.

Kapustnica, kapustnica a ešte raz kapustnica

Stredné Slovensko je jednoznačne najvernejšie kapustnici. Asi najrozšírenejšou verziou je tu kapustnica s hubami na Liptove, rybacia kapustnica v Žiline a hríbová polievka v Rimavskej Sobote. Na Orave milujú kapustnicu, do ktorej pridávajú aj hríby s údenou rybou, so smotanou a zemiakmi a na záver sa polievka ozdobí opraženou cibuľkou. Táto kapustnica sa zvykne podávať aj so zemiakovou kašou. V niektorých kútoch stredného Slovenska sa vyskytuje aj hríbová mliečna polievka na kyslo, v ktorej je údené koleno a klobása. V tomto regióne nájdeme aj hrachovú alebo slivkovú polievku.

Kapor a zemiakový šalát

Po polievke prišiel na rad vyprážaný kapor alebo pstruh či filé a ako príloha bol zemiakový majonézový šalát. V súčasnosti, v niektorých domácnostiach, sa kapor nahrádza lososom a šalát, zemiakovou kašou. Niektoré rodiny zapekajú rybu, obalenú v múke a rybacom korení, zaliatu rozšľahanými vajíčkami a ako prílohu majú chlieb.

Hus, kačka, bryndza a trojboj

V okolí Martina sa na stole objavovala pečená hus alebo kačka so zemiakovým šalátom, dokonca v niektorých oblastiach bryndza a na stole nesmel chýbať chlieb. Gorali si varili bôb, v okolí Rimavskej Soboty sa pripravoval slávnostný trojboj - kyslá kapusta, klobása a jaterničky.

Opekance s makom

Maková dobrota nesmela chýbať na žiadnom vianočnom stole. Vo viacerých rodinách sa podávala na záver ako dezert. Súčasťou dezertov boli aj šľahačkové koláče, suché pečivo, oriešky a sušené ovocie. Po večeri sa zazvonilo na zvonček, čo znamenalo, že sa všetci môžu presunúť k stromčeku rozbaľovať darčeky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET