Aké oblečenie si vybrať, aby vás videli vodiči v zime aj tme

Počas skrátených zimných dní často odchádzame z domu za tmy a rovnako za tmy sa aj vraciame. Či už ste vodičmi, alebo chodcami, zvýšte v zimných mesiacoch pozornosť na maximum. Najzraniteľnejší sú práve chodci a pre nich je tu jednoznačné pravidlo: byť videní znamená byť nažive.

Foto: Shutterstock

Problémom však je, že módne trendy neprajú viditeľnému oblečeniu, a tak je väčšina kabátov, búnd, nohavíc, čiapok a doplnkov na zimu tmavej farby. No farba a odraz svetla je neraz to jediné, čo môže zachrániť chodca pred nehodou.

Fluorescenčné oblečenie cez deň

Najpraktickejšie oblečenie na zimu a tmu nájdete u stavebníkov či cestárov. Na ich oblečeniach nenájdete len reflexné prvky. Ich bundy sú vždy žltej alebo oranžovej farby. A je na to dobrý dôvod. Tieto farby sú fluorescenčné. To znamená, že reagujú na UV žiarenie, ktoré preniká aj cez mraky, a teda funguje aj za sivých či hmlistých dní. Naše oko prirodzene reaguje pozornosťou na tieto farby. Neznamená to, že musíte mať práve krikľavú bundu. Stačí element fluorescenčného oblečenia na taške, bunde, topánkach či rukaviciach a hneď ste ako najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky ľahšie viditeľní pre vodičov počas dňa.

Reflexné oblečenie v noci

Foto: Shutterstock

Fluorescenčné oblečenia však nezaberá v noci. V tmavom oblečení nie ste pre vodičov vidieť vôbec, no ani vo svetlom oblečení vás vodiči nezbadajú dostatočne zavčasu na to, aby stihli zareagovať. Preto sú potrebné reflexné oblečenia či doplnky – teda také, ktoré odrážajú svetlo.

Ak vyberáte bundy na zimu deťom, hľadajte také, ktoré na sebe majú malý reflexný prvok. Je často veľmi nenápadný, no aj malé reflexné pásiky, často biele, veľmi rýchlo upozornia vodiča, že na ceste je dieťa. To isté môžete hľadať na zimných čiapkach či rukaviciach.

Pri výbere oblečenia dospelým viac pozeráte na módu ako na praktickosť. Preto sú tu reflexné pásky. Nezruinujú vám vzhľad oblečenia, no páska na ruke či nohe vám môže zachrániť život. Hneď ako prídete do cieľa, môžete tieto pásky jednoducho dať dole a schovať. Ženy ju môžu mať, tak ako sa stalo zvykom, stočenú o ramienko kabelky a tým zostanú viditeľné za každých okolností.

Správanie chodcov nadovšetko

Foto: unsplash

Samotné reflexné prvky vás neochránia, ak sa budete správať na cestách nezodpovedne. Prechádzanie cez cestu mimo priechodov pre chodcov najmä v období šmykľavých ciest je šialeným rizikom. Aj keď nemusí byť vidieť „zebra“ na ceste, vždy je pred priechodom pre chodcov aj značka so zabudovanými reflexnými prvkami – a vodiči si s povinne svietiacimi svetlami v zime na ňu chtiac-nechtiac posvietia. Ak nemôžete kráčať po chodníku a musíte ísť popri ceste, nezabúdajte ísť čo najviac popri kraji a reflexné prvky mať na končatinách bližšie k ceste. Mobil určite nepoužívajte a sústreďte sa na dopravu, kráčajte čelom k prichádzajúcej doprave a ak je tma, zvážte použitie baterky na mobile, aby ste si posvietili pod nohy, čo vás opäť v doprave zviditeľní.

Vychytávka pre lepšiu viditeľnosť

Foto: Rogelli

Ak ste bežcami aj v zime či chcete bezpečnostnú istotu, pouvažujte o kúpe LED reflexnej pásky na ruku či nohu. S ňou vás aj pri väčšej rýchlosti behu či chôdze vodiči včas zbadajú a budú vedieť prispôsobiť svoju jazdu tak, aby vás predbehli či obišli bezpečne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET