3 lélekmelengető vietnámi fogás, amit télen csak imádni lehet

Ezek az ételek garantáltan átmelegítenek.

banh xeo

A vietnámi konyha titka (a hosszú órákon át főzött alaplevek mellett) a jellegzetes összetevőkben és a különleges fűszerezésben rejlik – a téli napokon ezeknek köszönhetően tud igazán jól átmelegíteni egy-egy fogás. Most mutatunk 3 olyan ételt, amitől garantáltan nem fogsz fázni. És még ahhoz sem kell profinak lenni, hogy elkészítsd őket!


Fotó: Shutterstock

Banh mi szendvics

A vietnámi konyhát évszázadokon át kulturális hatások tömkelege formálta.

A francia gyarmatosítás alatt például elterjedt a bagett, ami miatt aztán létrejöhetett a világszerte ismert, nálunk is egyre népszerűbb banh mi szendvics.

A vietnámi stílusú tavaszi tekercsek Kínából származó rizspapírból készülnek; az ország konyháját meghatározó melegítő hatású fűszerek pedig – mint például a csillagánizs vagy a currypor – az indiai és thai hatás hozományai.

Amennyire változatos az ország földrajza, annyi variáció jellemző az ételeire is. A helyi konyha legalapvetőbb összetevői közé tartozik a halszósz, a citromfű, a fokhagyma és persze a chilipaprika, az igazi titok pedig az édes, savanyú, sós, keserű, umami és csípős ízek tökéletes egyensúlyozásában rejlik.

A street food a vietnámi kultúra szerves része: az út menti bódékban és a számtalan különböző piacon a lenti három étel bármelyikét megtaláljuk.

De ha nem tudunk éppen messzire utazni, akkor is könnyedén megízlelhetjük őket: egyrészt már itthon is számtalan étteremben találkozhatunk velük, másrészt elkészítésük nem kifejezetten bonyolult.

Bun rieu

Visit http://SeonkyoungLongest.com for Written Recipe w/Step by Step Pics! GET NOTIFICATION: Subscribe my channel ...

The BEST Bun Rieu, Vietnamese Crab Noodle Soup w/Special Guest!

Ez az Észak-Vietnámban rendkívüli népszerűségnek örvendő leves gazdag, összetett ízéről híres. Sok-sok változata létezik, de mindig kerül bele tengeri rák, üvegtészta, paradicsom és tofu – na és persze rengeteg gyömbér és fokhagyma is. Éttermi változataiban rengeteg extrával találkozhatunk, gyakran kerül még bele például tojás és sertéshús. Tápláló, mégis könnyű fogás, ami gyorsan átmelegít.

Banh xeo

Helen Nguyen from Saigon Social in NYC makes Bánh Xèo, a savory sizzling Vietnamese rice crepe. She uses pork belly, mung ...

Bánh Xèo: Pork Belly & Shrimp-Filled Sizzling Vietnamese Crepe

A banh xeo egy sós palacsinta, aminek tésztájába mindig kerül rizsliszt, kókusztej és kurkuma. Legtöbbször tengeri rákkal vagy sertéshússal töltik meg, majd ropogósra sütik. Mindig találunk benne valamilyen friss zöldséget vagy savanyúságot is. Nevében a „xeo” sercegést jelent, és arra az izgalmas pillanatra utal, amikor a nyers tészta először hozzáér a sütőlaphoz.

Bo kho

My Vietnamese beef stew recipe has all the slow-cooked beef goodness of a French boeuf bourguignon but pumped up with ...

Vietnamese Beef Stew - Marion's Kitchen

Ez az étel egy gazdag ízvilágú átmenet a marhapörkölt és a tésztaleves között. A legtöbbször édes sárgarépával, ropogós pirított hagymával és üvegtésztával készítik, majd a tetejét meghintik friss korianderrel. Néhol sűrűbbre főzik és rizzsel vagy kenyérrel kínálják. Bármelyik variációt is kóstoljuk meg, ennél laktatóbb ételt nehezen találhatnánk a téli napokra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET