Záhrady na Slovensku otvárajú brány

Význam zelene v mestách ľudia naplno ocenili počas pandémie koronavírusu. Keďže kiná, divadlá i nákupné centrá museli zostať zatvorené, do prírody vyrazili aj tí, ktorí ju roky ignorovali.

Foto: VOPZ


Parky a záhrady čelia klimatickej zmene

Foto: VOPZ

Zelené plochy sú pod trvalým tlakom developerov a staviteľov. Pre mnohých ľudí je mestský park či záhrada jedinou možnosťou, ako denne stráviť čas v prírode. Na problém chcú poukázať aj organizátori 14. ročníka Víkendu otvorených parkov a záhrad. Svoje brány otvorí 3. až 5. júna 2022 až 72 parkov a záhrad na celom Slovensku. Návštevníci sa dostanú aj na miesta, ktoré bývajú počas roka verejnosti neprístupné.

Záhrady a parky otvorené na celom Slovensku

Foto: VOPZ

Zoznam otvorených parkov a záhrad je dlhý. Na výber je viac než sedemdesiat miest a vám najbližšie – či už tematicky, alebo geograficky – nájdete na webe https://www.vopz.sk/zahrady-a-parky. Medzi nimi aj Zámocký park v Malackách, Galerijnú záhradu pri Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Budatínsky park, Zámocké záhrady v Holíči, Botanickú záhradu UPJŠ v Košiciach, Francúzsky historický park v Hodkovciach či pri kaštieli v Markušovciach, park pri neogotickom kaštieli v Galante, historický park kaštieľa Betliar, park na najdlhšom šoškovitom námestí a Madaras park v Spišskej Novej Vsi alebo lesnícke arborétum Kysihýbel v Banskej Štiavnici.

Foto: VOPZ

AMI MÉG ÉRDEKELHET