Ezek jelenleg a világ legélhetőbb városai

A világ legélhetőbb városairól szóló ranglistát idén is elkészítette az Economist Intelligence Unit (EIU). Mutatjuk az eredményeket.

173 nagyvárost vizsgálva készítette el a világ legnagyobb elemzőintézete idén is a világ legélhetőbb városairól szóló ranglistáját. Az elemzés során olyan faktorokra fókuszáltak, mint a stabilitás, az egészségügyi ellátórendszer, az oktatás, a kultúra, a környezet, valamint az infrastruktúra. A kategóriák alapján a városok pontszámokat gyűjthettek és ez alapján helyezte el őket az EIU egy nullától százig terjedő skálán.

A tavalyihoz hasonlóan a világ legélhetőbb városa most is Bécs lett: a megszerezhető maximális 100 pontból 98,4-et sikerült elérnie a városnak. Bécs már zsinórban harmadszor nyeri el az első helyet úgy, hogy az öt kategóriából négyben tökéletes minősítést ért el – a kultúra és környezet területén csak azért nem sikerült maximális pontot szerezni, mert úgy tűnik, hogy nem szerveznek elég jelentős sporteseményt.

A 2024-es listán Bécset Dánia fővárosa, Koppenhága követi, a dobogó harmadik helyét pedig Zürich foglalta el – ezzel egyébként a svájci városnak három helyet sikerült javítania tavalyhoz képest.

Íme a TOP 10-es lista:

  1. Bécs, Ausztria
  2. Koppenhága, Dánia
  3. Zürich, Svájc
  4. Melbourne, Ausztrália
  5. Calgary, Kanada
  6. Genf, Svájc
  7. Sydney, Ausztrália
  8. Vancouver, Kanada
  9. Oszaka, Japán
  10. Auckland, Új-Zéland

Az elemzés eredményei alapján Nyugat-Európa még mindig a világ legélhetőbb térségének számít, hiszen a listán szereplő 30 nyugat-európai város átlagos pontszáma 92 lett.

Az oktatás területén bár Észak-Amerika érte el a legmagasabb pontszámot, az infrastruktúrát érintő kategóriában idén kevesebb pontot kaptak. Mindenesetre 90,5-ös pontszámával még így is Észak-Amerika a második legélhetőbb régió a Földön.

Unsplash


A tavalyi 61. helyről az ötvenedikre tornázta fel magát Hongkong, mely ezzel Ázsiában a legnagyobb fejlődést mutatta. Ez a stabilitásnak és az egészségügy helyzetének köszönhető. Összességében azonban a legnagyobb fejlődéseket idén az Egyesült Arab Emírségek városai tudták felmutatni: különösen jól teljesített Abu-Dzabi és Dubaj, de a szaúdi Rijád, Dzsidda és Al Khobar is szép eredményeket ért el.


AMI MÉG ÉRDEKELHET