Világkonyha: Mi is az a Worcester-szósz?

Úgy féltik, mint a kólát, és úgy használják, mint a leveskockát. Mi az?

Fotó: Shutterstock

A Worcester-szósz a nyugati konyha jolly jokere, azaz mindenbe beleteszik, ami sós . A halszósz, a wasabi, a miso és a curry paszta után most kiderítjük, miből és hogyan készül a barna Worcestershire- vagy röviden: Worcester-szósz.

Nem könnyű általánosságban írni erről az ikonikus alapanyagról, hiszen minden háznak, vagyis cégnek megvan a maga receptje, és emiatt nem is pontosan ugyanolyanok a Worcestershire-szószok. Az eredeti angol worcester-mártást a Lea&Perrins vállalat 1837 óta gyártja és forgalmazza, ám ennek másolatait ma már megszámlálhatatlanul sok márkanéven dobják piacra. Az ecetes, sós íz markáns és erős, de jellegzetessége ellenére (vagy pont ezért) rengetegféleképpen fel lehet használni.

Titkos recept

Fotó: Ralf Liebhold / Shutterstock

Ahogy a gyógynövényes likőröknél vagy a kólánál, a Worcester-szósz esetében sem tudjuk a pontos összetételt és készítési eljárást. Az biztos, hogy a szószt három évig érlelik, a cég azonban féltve őrzi a részleteket, így csak a termékcímkéből tudunk kiindulni. Az eredeti mártás összetevői a következők: ecet, melasz, cukor, só, szardella, tamarind, hagyma, fokhagyma, fűszerek (pl. koriander és szegfűbors), természetes aromák.

Univerzális leveskocka

Fotó: Shutterstock

Ki ne spórold belőle a Worcester-szószt!

A szósz univerzális ételízesítő, olyan, mint egy jobb minőségű vegeta vagy leveskocka. Húspácok, levesek, salátaöntetek, barnamártás fűszerezéséhez is használják, de nagyon népszerű koktélfűszer is. A Bloody Mary például igen pikáns lesz tőle, de ha nem szeretnéd egy alkoholos italban kipróbálni a szószt, akkor adhatod zöldség smoothie-khoz is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET