Ezeken a helyeken találhatók a berlini fal darabjai

A 150 kilométer hosszú fal egyes darabjai körbejárták a világot.

Egy férfi a berlini fal lebontása közben, melyen "A falak nem örökkévalók!" felirat olvasható

A berlini falat 1961. augusztus 13-án kezdék megépíteni, lebontására pedig csak 28 évvel később, 1989. november 9-én került sor. A hidegháború alatt Kelet- és Nyugat-Európát kettéválasztó Berlin a kontintens megosztottságának a jelképe volt, az ott felhúzott fal darabjaival azonban ilágszerte több helyen találkozhatunk ma is.


Janco Dada Múzeum, Tel-Aviv, Izrael 

Fotó: Profimedia

A berlini fal egy darabja még 1992-ben került Tel-Avivba, amikor is a Janco múzeum kiállítást rendezett Kelet-Berlinről. Utóbbi nagy port kavart a városban, mivel az Izraelben letelepdett holokauszt-túlélők nem szerették volna viszontlátni a Németországhoz kapcsolódó tárlatot. A múzeum igazgatói végül a kiállítás megtartása mellett döntöttek, mivel úgy vélték, a dadaista irányzat háborúellenessége kellően kifejezi mindkét oldal hozzáállását.

A holokauszt-túlélőknek dedikált falrészlet azóta is a múzeum külterületén található.

Egy férfi mosdóban – Las Vegas, Egyesült Államok 

Senki sem tudja hogyan, és miért került a berlini fal egy darabja egy Los Angeles-i Main Street Casino férfivécéjébe, de tényleg ott van. A színes betondarabokra piszoárokat szereltek fel, a fal darabjaira azonban egy üveglapot helyeztek. Emiatt a falat most sem lehet levizelni, ahogy egyébként Kelet-Németországban is tilos volt annak idején.

Ha már Berlin: Ezeken a hétvégéken ingyenesen látogathatjuk a berlini múzeumokat 2024-ben

Kowsky Plaza – New York, Egyesült Államok

A német konzulátus 2004-ben, a fal leomlásának 15. évfordulóján ajándékozta a fent látható faldarabot a Battery Park városi hatóságnak. A francia Thierry Noir által készített alkotás adományozásával a német konzulátus az elismerését fejezte ki a szervezet iránt, amely a művészeten keresztüli oktatásra kötelezte el magát.

Egy másik ikonikus fal: Hogy néz ki a kínai nagy fal vége?

Háborús múzeum – London

Fotó: Nick D / Wikimedia

Az Imperial War Museum területén található az a darab, melyet a múzeum 1991-ben szerzett meg magának mint kiállítási darabot. A falon a német származású művész, Jürgen Grosse alkotása látható, a ráfestett felirat jelentése pedig

„változtasd meg az életed!”

Művészeti installáció – Jakarta, Indonézia

Fotó: Johnstad Di Maria / Wikimedia

Meglepő, de a berlini fal egy részét még Indonéziában is láthatjuk. A Teguh Ostenrik művész installációjának részeként ismert alkotással Jakarta egykori piroslámpás negyedében találkozhatunk. Ostenrik az 1980-as évektől kezdve művészetet tanult Nyugat-Berlinben, és amikor a fal leomlott, azonnal tudta, hogy darabjait magával szeretné vinni Indonéziába.

Mandela Rhodes Alapítvány – Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság

Fotó: Gallo Images / Getty

A Dél-afrikai Köztársaság fővárosába is jutott egy darab a berlini falból, azt ráadásul nem más, mint Nelson Mandela kapta Berlintől még 1996-ban. Az 1994-ben elnökké választott Mandelát három hónappal a fal leomlása után, 1990 februárjában engedték ki a börtönből. Mindkét nemzetet évtizedekig tépázta a megosztottság azért, hogy óriási társadalmi átalakulást követően egy új jövőt építsen – a Mandela Rhodes Alapítvány előtt álló falrészlet ezt a kapcsolatot tükrözi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET