Villámgyors szilvás sütik

Hull a szilva a fáról... És tényleg!

szilva
Fotó: Shutterstock

A közelgő ősz egyik biztos előjele, hogy a piacokon az árusok kínálatában töméntelen mennyiségű szilva jelenik meg. Az amerikai és a távol-keleti nemesítőknek köszönhetőn ma már sokféle színű fajtája van, de a hamvas kék hazai szilva az igazi, amiből szinte bármi készíthető: gyümölcslé, lekvár, savanyúság, főzelék, köret, édességek… És persze pálinka is, de most a süteményekhez adunk néhány ötletet.

​Szilvás-tejfölös süti

A tésztához a lisztet, margarint, sütőport, tojást és a porcukrot összegyúrjuk, egyharmadát a hűtőbe, a többit a fagyasztóba tesszük. Közben elkészítjük a krémet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy fazékba beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a pudingport és pudingot főzünk belőle, amihez még forrón hozzáadjuk a keményre vert tojáshabot. Ha kicsit kihűlt, belekeverjük a tejfölt és az apróra vágott szilvát. A hűtőből kivesszük a tésztát, kinyújtjuk, és kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Ráöntjük a krémet, majd a fagyasztóból kivesszük a tésztát és ráreszeljük a krémre. Előmelegített sütőben megsütjük.

Fotó: Shutterstock

Habos szilvás sütemény

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kristálycukrot, a puha vajat és a vaníliás cukrot. Összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a citrom héját, illetve levét és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük pihenni. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk. A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meghintjük búzadarával és a szilvákat vágott felükkel felfelé rárakjuk. Megszórjuk fahéjjal elkevert cukorral. A tojásfehérjét porcukorral és citromlével kemény habbá verjük, majd a szilvára halmozzuk. Előmelegített sütőben készre sütjük.

​Fordított szilvás lepény

A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral és a fahéjjal. A cukrot habosra keverjük a tojással és a vaníliás cukorral. A két keveréket összedolgozzuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet. A szilvákat kimagozzuk, felszeleteljük és megszórjuk fahéjjal. Cukrot karamellizálunk, amit a tepsi alján egyenletesen eloszlatunk. Rászórjuk a szilvát, majd ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, megfordítva kiborítjuk a tepsiből

Fotó: Shutterstock

Krémes szilvás pite

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, végül elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, kinyújtjuk és tepsibe tesszük úgy, hogy pereme legyen. Meghintjük búzadarával, rárakjuk a félbevágott szilvát vágott felével felfelé. Meghintjük fahéjjal, végül ismét megszórjuk búzadarával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Egy tálban elkeverjük a tojássárgáját a pudingporral és hozzákeverjük a tejfölt. A felvert tojásfehérjét óvatosan a pudingos keverékhez adjuk. A masszát a szilvára öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.

Fotó: Shutterstock

​Mákos-szilvás szelet

A lisztet, a mákot, a kristálycukrot és a sütőport egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés fahéjat is. A tejet, az étolajat és a tojást összekeverjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, és egységes masszává dolgozzuk össze. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és apróbb darabokra vágjuk. Rászórjuk a tészta tetejére és előmelegített sütőben készre sütjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET