Vízi kalandok Zalakaroson

Túra, kilátó, malom, wellness, bivalyok. Mi kell még?

Fotó: Jana Janina / Shutterstock

A Balaton délnyugati csücskének közelében, Keszthely és Nagykanizsa között fekvő Zalakaros a hetedik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon. A városka a gyógy- és wellnessturizmus fellegvára, itt található az ország egyik legnagyobb fürdője, ahol több mint ötezer négyzetméter vízfelület várja a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket.

A Zalakarosi Fürdő alkáli-kloridos és hidrogénkarbonátos gyógyvize egyedülálló Európában. Jelentős mennyiségben tartalmaz brómot, ként, jódot, fluort, valamint káliumot, metabórsavat, vasat, magnéziumot és szabad szénsavat. A különböző ásványi anyagok más-más szervekre hatnak kedvezően. Az enyhén radioaktív gyógyvíz különösen hatásos mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és keringési, nőgyógyászati betegségek, valamint anyagcsere-zavarok kezelésében.

Élmények minden generációnak

www.instagram.com

Míg a gyógyfürdő a legmodernebb gyógyászati és reumatológiai kezeléseket kínálja, a strand- és élményfürdő az egész családnak ígér vízi kalandokat. A gyerekek birtokba vehetik a kül- és beltéri csúszdákat és vízi játékokat, a játszóházban pedig animációs programok és vetélkedők várják őket. A 12 év felettiek számára a 400 méter hosszú Adrenalin Csúszdapark biztosít izgalmas időtöltést.

Ami a zalakarosi szálláshelyeket illeti, az egyszerű panzióktól kezdve a nagy szállodákig minden megtalálható a városban. Aki csendre és nyugalomra vágyik, töltődjön fel energiával Magyarország legnagyobb wellness részlegén (egy vendégre jutó terület alapján) a négycsillagos Hotel Vitalban, aki pedig az állandó nyüzsgést kedveli, válasszon a fürdő közvetlen szomszédságában található, akár több száz vendéget is befogadni képes szállodák – Hunguest, Park Inn by Radisson – közül.

Látnivalók a környéken

www.instagram.com

A városhoz közeli domboldal erdővel borított szélén található az Erdész kilátó, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Kedvező időjárás esetén látható a Kis-Balaton, valamint a Balaton-felvidék. A Parkerdő területén számos sétaút található, és alkalmanként sportrendezvények színhelye. Az egész családnak, felnőttnek, gyereknek, időseknek élményekben gazdag időtöltést nyújt az erdő.

A Zalakarosi Termelői és Kézműves Piac már önmagában megér egy látogatást! Különlegessége, hogy csakis helyi, Zalakaros 40 km-es körzetéből származó termelők kézműves, minőségi alapanyagokból készült termékeit lehet megtalálni. A piacra messze földről is érkeznek vásárlók, hogy válogassanak az egyedi, míves darabok között.

www.youtube.com

Kápolnapusztai bivalyrezervátum - A magyar bivaly története

A Kápolnapusztai bivalyrezervátum a Magyarországon őshonosnak számító vízibivaly fennmaradásában játszik fontos szerepet. Itt található az ország legnagyobb bivalycsordája. Az egész évben nyitva tartó rezervátumban sétaút vezet végig, a gyerekeket játszótér és állatsimogató várja.

Zalakarostól csak 10 km távolságra található a Zobori élménypark, amely egy igazi kaland-oázis. A gyerekeket teljes játékarzenál várja a parkban, ahol csak az este vet véget a szórakozásnak. A hegyről lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé.

www.instagram.com

Az 1400-as évekből származó Pálos malom eredetileg az örményesi Pálos Kolostor birtoka volt. A Pálos rend feloszlatása után a veszprémi érsek tulajdonába került. A malom egészen 1960-ig működött, majd a felújítás során az 1903. évi állapotában állították helyre. Napjainkban magántulajdonban van, a tulajdonosok szívesen látják a látogatókat – belépődíj és nyitvatartási idő nincs.

AMI MÉG ÉRDEKELHET