Vizuális kaland Wes Anderson filmjei nyomán

Az amerikai filmgyártás csodabogara ihlette utazási album októbertől elérhető.

Fotó: Instagram

Az Édes vízi élet, a Tenenbaum, a háziátok és a Grand Budapest Hotel rendezőjét érdekes látványvilága, filmtechnikája és az általa használt színek harmonikus kombinációja tette híressé. Egy lelkes rajongója pedig a világot járva lefotózott mindent, ami a Wes Anderson-stílusra emlékeztette, és albumba foglalta.

Wes Anderson stop-motion technikája és mozifilmjeinek esztétikai értéke egyesek szerint túlértékelt, mások szerint viszont egy zsenivel van dolgunk. Akárhogy is, mindenképpen egyedi, jól beazonosítható látványvilágot teremtett a modern filmművészetben, de nemcsak monumentális díszletei, színhasználata és az érzelmek kifejezésének kivételes módja miatt lett népszerű, hanem fanyar humora okán is.

A könyvet Wally Koval írta, de Wes Anderson jóváhagyásával. A fotóalbum tulajdonképpen egy személyes utazási bakancslistából készült, amellyel Anderson stílusát akarta megidézni a szerző. A kötet egyszerre egy katalógus Wes Anderson képzeletbeli filmjének helyszíneiről, és egy gyűjtemény, amely olyan építészeti kincseket mutat be, amelyeknek történelmi jelentőségük van. Így lett végül a kötet egy ízléses utazási-építészeti album, ami egyszerre mesél és ámulatba ejt a szépségével.

Az Accidentally Wes Anderson eredetileg egy több éve gyarapodó közösség az Instagramon, ahol ma már 1,1 millió követő nézegeti a fotókat. Az október végén érkező könyvet már előrendelhetjük az Amazonon vagy a kiadvány saját weboldalán. A Wes Anderson előszavával készült gyűjtemény 200 helyszínt mutat be, így a Wes Anderson-kalandorok virtuálisan végigjárhatják az érdekes épületeket, felvonókat, templomokat, mozikat, uszodákat, színházakat, modern és nosztalgiavonatokat, mindezt csodálatos művészi tálalásban. És, míg kézbe nem vesszük a könyvet, el sem tudjuk képzelni, hogy egy lepukkant buszmegállónak, egy retró telefonfülkének vagy egy egyszerű világítótoronynak is milyen érdekes történetei lehetnek!

This browser does not support the video element.

Magyarországon is járt

A könyv szerzője, Wally a magyar parlament épületéről is osztott meg fotót nem régen, és az épület történetéről mesél a posztban. A magyar hozzászólók kedvéért Wally azt is elárulta egy kommentben, hogy nagyon különleges város számára Budapest, hiszen itt kérte meg a felesége kezét.

Fotó: Instagram

Országház, Budapest

Az Accidentally Wes Anderson című könyv kiindulási alapja egy Instagram-oldal volt, ahol csodás, színes látképeket, épületeket, érdekességeket mutatott be a szerző. Ezekből a képekből szemezgettünk.

Fotó: Instagram

Brockton Point világítótorony, Vancouver, Brit Kolumbia


Fotó: Instagram

Gótikus ház, Oranienbaum-Wörlitz, Németország


Fotó: Instagram

Berlini Állami Könyvtár, Berlin, Németország


Fotó: Instagram

Bírósági épület, Marfa ,Texas, USA


Fotó: Instagram

Moritzburgi kastély, Saxony, Németország


Fotó: Instagram

Zwölferhorn felvonó, Ausztria


Fotó: Instagram

Hamble–Warsash kompmegálló, Hampshire, Anglia


Fotó: Instagram

Worthing Pier, Worthing, Angila


Fotó: Instagram

The American Színház, Charleston, USA


Fotó: Instagram

Golcha filmszínház, Dzsaipur, India


Fotó: Instagram

New Windsor Hotel, Phoenix, Arizona, USA


Fotó: Instagram

Aveiro, Portugália


Fotó: Instagram

Patrika kapu, Dzsaipur, India


Fotó: Instagram

La Maison Rose, Párizs


Fotó: Instagram

Marshall streeti fürdő, London


Fotó: Instagram

Amtsgericht Wedding, Berlin, Németország


Fotó: Instagram

A Schönbrunni kastélypark pálmaháza


Fotó: Instagram

Apcef Bahia, Camaçari, Brazília



AMI MÉG ÉRDEKELHET