Vodný svet Zalakaros

Zalakaros nachádzajúci sa neďaleko juhozápadného cípu jazera Balaton, medzi mestami Keszthely a Nagykanizsa, je siedmou najobľúbenejšou turistickou destináciou v Maďarsku. Mestečko je baštou zdravotného kúpeľníctva a wellness turizmu, kde sa nachádza jedny z najväčších kúpeľov v krajine s viac ako 5000 metrami štvorcových vodnej plochy, ktoré čakajú na hostí, aby si oddýchli a zotavili sa.

Foto: Zalakarosi Fürdő

Alkalická chloridová a hydrouhličitanová liečivá voda kúpeľov Zalakaros je európskym unikátom. Obsahuje značné množstvo brómu, síry, jódu, fluóru, ale aj draslíka, kyseliny metaboritej, železa, horčíka a voľnej kyseliny uhličitej. Rôzne minerály priaznivo pôsobia na rôzne orgány človeka. Mierne rádioaktívna liečivá voda je obzvlášť účinná pri liečbe chorôb pohybového ústrojenstva, nervových, kardiovaskulárnych, gynekologických a metabolických porúch.

Zážitky pre všetky generácie

Foto: Zalakarosi Fürdő

Zatiaľ čo kúpele ponúkajú najmodernejšie liečebné a reumatologické procedúry, plážový a zážitkový bazén sľubujú vodné dobrodružstvá pre celú rodinu. Deti môžu využiť vonkajšie a vnútorné šmýkačky a vodné hry, v detskom domčeku sú animačné programy a kvízy. Pre osoby staršie ako 12 rokov ponúka vzrušujúcu zábavu 400 metrov dlhý šmýkačkový park Adrenalín.

Čo sa týka ubytovania v Zalakarose, v meste nájdete všetko, od jednoduchých penziónov až po veľké hotely. Ak chcete pokoj a ticho, doplňte si energiu v najväčšom maďarskom wellness centre v štvorhviezdičkovom hoteli Vital, a ak máte radi neustály zhon, vyberte si z hotelov v bezprostrednej blízkosti kúpeľov, ktoré môžu ubytovať stovky hostí – Hunguest, Park Inn by Radisson.

Atrakcie v okolí

Foto: Zalakarosi Fürdő

Rozhľadňa Erdész sa nachádza na zalesnenom okraji svahu v tesnej blízkosti mesta, odkiaľ sa otvára nádherná panoráma. V prípade priaznivého počasia je vidieť Malý Balaton a Balatonskú pahorkatinu. V lesnom parku je veľa turistických chodníkov a miest na športové podujatia. Les poskytuje bohatý zážitok pre celú rodinu, dospelých, deti aj starých ľudí.

Farmársky a remeselný trh Zalakaros stojí za návštevu sám osebe! Nájdete tu nesmierne bohatý sortiment od miestnych farmárov a remeselníkov zo vzdialenosti maximálne 40 km, ktorí svoj tovar vyrábajú ručne a z kvalitných surovín. Zákazníci prichádzajú na trh zo širokého okolia, dokonca aj zo susedných štátov.

Byvolia rezervácia Kápolnapuszta zohráva dôležitú úlohu pri prežití byvola riečneho v Maďarsku. Tu je najväčšie stádo byvolov v krajine. Cez celoročne otvorenú rezerváciu môžu návštevníci prejsť pešo, deti môžu využiť detské ihrisko a hladkanie zvierat v detskej zoologickej záhrade.

Zábavný park Zobor sa nachádza len 10 km od Zalakarosu a je skutočnou dobrodružnou oázou. Deti nájdu plný arzenál hier v parku, kde sa zábava končí len večer. Z hory sa otvára úchvatná panoráma na okolie.

Pavlínsky mlyn z 15. storočia bol pôvodne majetkom kláštora pavlínov v dedine Örményes. Po rozpustení pavlínskeho rádu sa stal majetkom vesprémskeho arcibiskupa. Mlyn fungoval do roku 1960 a počas rekonštrukcie bol obnovený do stavu z roku 1903. V súčasnosti je v súkromnom vlastníctve, majitelia srdečne vítajú návštevníkov – vstup do mlyna je zadarmo.

AMI MÉG ÉRDEKELHET