Vulkánok szigete: Hawaii

A szigetcsoport zegzugos, buja dzsungele és vulkánjai jelentik az igazi csábítást.

Fotó: Shutterstock
A Csendes-óceán közepén található Hawaii szigetcsoport annyi természeti szépséget kínál, amennyit szinte elképzelni sem lehet. A buja trópusi természet hihetetlen sokszínűsége, a fenséges vulkánok és a mesebeli tengerpartok sok felfedezőt és utazót megbabonáztak már az elmúlt évszázadokban, napjainkban pedig a világ minden tájáról érkező turistákat ejtik rabul.

A bámulatos szépségű fehér-, fekete- és zöldhomokos strandjairól és barátságos lakóiról híres, néhány nagyobb és számtalan kis szigetből álló Hawaii az USA 50. tagállama. A szigetcsoport neve évtizedek óta az álomnyaralás egyik szinonimája, ahol a „malama aina”, a föld iránti szeretet és tisztelet a helyi kultúra alapvető eleme, akárcsak a hagyományos köszöntés – Aloha! –, melynek jelentése: szeretet.

Hawaii – Big Island

www.youtube.com

Top 10 Reasons to Visit Hawaii | MojoTravels

A szigetcsoportot a legnagyobb szigetről, Hawaiiról nevezték el. Bár területe csaknem akkora, mint a többi szigeté együttvéve, a nagy szigetet (Big Island) mégis kevesen lakják. Legfőbb látványosságai a botanikus kertek és a Volcano nemzeti park, ahol vulkánok, kráterek és lávamezők várják a kalandvágyó turistákat. A dzsungelben jól kiépített túraútvonal vezet a rendkívül látványos, bő vizű Akaka vízeséshez, amely 135 méteres magasságból zubog alá. Ezen a szigeten található Hawaii legmagasabb hegye, a fenséges Mauna Kea, melyről csodálatos panoráma nyílik.

Maui

Fotó: Shutterstock

A második legnagyobb sziget a csodás strandokkal és nagyszerű túraútvonalakkal büszkélkedő Maui. Egyik nevezetessége a „Road to Hana”, azaz a Hanába vezető út. Hana egy kistelepülés, és nem is különösebben érdekes, az oda vezető út viszont annál inkább! A 84 kilométeres útszakaszt csupa kanyargós szerpentin, vízesések, szűk, mohával benőtt kőhidak (összesen 54!), buja esőerdő, csipkézett sziklák és a végtelen kék óceán látványa teszi feledhetetlenné. Maui másik fő attrakciója a Haleakala tűzhányó. Nevének jelentése hawaii nyelven: „a Nap háza”. Ez a 3000 méteres óriás a világ egyik legnagyobb, nyugalomban lévő vulkánja.

Oahu

Fotó: Shutterstock

Hawaii állam harmadik legnagyobb szigete, Oahu, a legnépszerűbb és legnépesebb is egyben. Itt lakik az állam lakosságának háromnegyede, itt található a főváros, Honolulu, valamint a nemzetközi repülőtér is. Honolulu világhírű strandja a hófehér homokos Waikiki Beach, de a város történelmi látnivalókban is bővelkedik. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok területén itt található az egyetlen épület, amelyet királyi rezidenciának építettek. A 19. századi, klasszicista Iolani palota (Iolani Palace) utolsó lakója Liliuokalani királynő volt, aki 1893-ig állt a Hawaii Királyság élén. (1894-ben Hawaii köztársaság lett, majd 1898-ban annektálta az USA.) Oahu másik fontos történelmi helyszíne Pearl Harbor kikötő, ahol a második világháborúban a part mentén elsüllyedt, majd múzeummá átalakított USS Arizona cirkálót lehet megnézni.

Kauai

Fotó: Shutterstock

A zöld ezer árnyalatában pompázó Kauai – avagy Kert sziget – csodálatos botanikus kerteket rejt. Kiemelkedő látványossága a festői szépségű Waimea Canyon, amely a Csendes-óceán Grand Canyon-ja néven is ismert. A szurdok 16 kilométer hosszú és körülbelül 1 kilométer mély. A sziget kedvelt a filmesek körében is, különösen a magasból lezúduló Wailua vízesés, melynek párájában a felkelő nap fénye ragyogó szivárványt hoz létre. Ennél romantikusabb helyszínt elképzelni sem lehet!

AMI MÉG ÉRDEKELHET