Zabaľte si auto do fólie – aké sú výhody a nevýhody?

Veci, ktoré boli záležitosťou „autičkárov“ sú už dnes rozšírené medzi bežnými motoristami. Medzi ne patrí ak takzvaný wrap – zabalenie karosérie auta do ochrannej fólie.

Foto: Shutterstock

V dnešnej dobe, keď sú cesty plné nečistôt, hmyzu a rôznych nečakaných prekážok, je ochrana autolaku viac než len otázkou estetiky. Jedným zo spôsobov, ako ochrániť svoje vozidlo, je aplikácia ochrannej priehľadnej fólie.

Výhody ochrannej fólie na aute 

Pri ochrannej fólii ide v prvom rade o ochranu laku. Fólia chráni povrch vozidla pred poškriabaním, uvareným hmyzom, vtáčími výkalmi, cestnou soľou a inými vonkajšími vplyvmi. Výhodou je, že hoci autá s ochrannou fóliou môžu mať vyššiu poistku, poisťovne výmenu zvyknú preplácať a tak v prípade poškodenia fólie viete aplikovať novú ochrannú vrstvu z poistky.

Fólia tiež chráni auto pred blednúcou farbou. Zvoľte však fóliu ktorá odoláva UV žiareniu. Ochrana laku tak môže pomôcť udržať vyššiu predajnú hodnotu auta, pretože lak zostáva v lepšom stave. Pri predaji si proste necháte ochrannú fóliu stiahnuť a lak auta máte ako nový. A ako ste už možno zažili, na základe pekného laku si mnohí kupujúci ocenia auto viac, než po stránke motorickej.

Auto si fóliou môžete aj prispôsobiť a jeho farbu čiastočne, či dokonca úplne zmeniť. Zvážte však finančnú náročnosť tohto kroku – a nezabudnite si do technického preukazu nechať zapísať novú farbu, alebo čiastkovú farbu auta. Na STK vám totiž inak auto nemusia uznať ako spôsobilé jazdy.

Nevýhody wrapových fólií na autách

Foto: unsplash

Než sa rozhodnete o aplikácii ochrannej fólie, určite zvážte aj mínusy s týmto krokom spojené. V prvom rade – nejedná sa o lacný špás. Seriózne a kvalitné firmy poskytujú túto službu v cenovej úrovni niekde okolo tisíc eur. Všetko sa odvíja od typu fólie, veľkosti a štrukturovanosti vozidla a iných faktorov. Myslite pritom aj na to, že sa nejedná o fóliu, ktorá by vydržala celú životnosť auta, ale len 5 – 6 rokov. Po tomto čase musí byť vymenená.

Podobne je to s odbornou aplikáciou. Ak by ste narazili na nekvalitné detailingové štúdio, rýchlo svoje rozhodnutie oľutujete. Či už ide o nutnosti opráv, hrozbu poškodenia laku pri zlej aplikácii alebo odstraňovaní, alebo aplikujete nedostatočne kvalitnú fóliu – ak nepôjdete po kvalite, dosiahnete presný opak počiatočného úmyslu ochrániť svojho štvorkolesového miláčika. Počítajte aj s tým, že aplikácia zaberie nejaký čas a nehovoríme o hodinách, ale skôr dňoch.

Napriek všetkým nevýhodám je však kvalitná ochranná fólia aplikovaná renomovaným detailingovým štúdiom v našich podmienkach krok, ktorý stojí za zváženie. Odletujúce skalky zo zimného posypu, množstvo hmyzu v lete, cestná soľ a špina na cestách, úzke parkovacie miesta a škrabance na karosérii... to všetko na našich autách zanecháva nepekné stopy. A tak aj pri wrapoch na automobily platí, že kvalita víťazí nad kvantitou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET