Výlety na sopku 3. – Etna

V predchádzajúcich častiach nášho seriálu sme už absolvovali výlet na Vezuv a Stromboli a teraz sa pozrieme na tretiu slávnu taliansku sopku Etnu na Sicílii.

Foto: Shutterstock

Sicília je najväčším ostrovom v Stredozemnom mori, no pýši sa aj ďalším prvenstvom: nachádza sa na nej aj najvyššia aktívna sopka Európy. Samozrejme, že tento obrovský ostrov každoročne navštívia milióny turistov vďaka jeho čarovnému prírodnému prostrediu, nádherným plážam a úžasným historickým a kultúrnym pamiatkam, no je mnoho takých, ktorí sem prichádzajú špeciálne pre Etnu.

Najvyššia aktívna sopka Európy

Foto: unsplash

Rozloha Etny je 1200 kilometrov štvorcových, jej obvod na úpätí hory je 135 kilometrov. Jej výška sa vplyvom erupcií neustále mení. V roku 2021 sa výška juhovýchodného krátera zvýšila na 3 357 metrov, ale predtým bol vrchol severovýchodného krátera vo výške 3 326 metrov jej najvyšším bodom. Hoci ide o jednu z najaktívnejších sopiek na Zemi, na jej úpätí sa nachádza druhé najväčšie mesto Sicílie, nádherná Catania, v ktorej blízkosti žijú státisíce ľudí. Dôvodom je, že hoci sú erupcie Etny zvyčajne sprevádzané zemetraseniami, len zriedka spôsobujú vážne problémy či následky. Hrozí, ale aj odmeňuje: ľudia žijúci na svahoch hory sa môžu cítiť relatívne bezpečne a na úrodnej sopečnej pôde pestujú vinič, citrusové plody a pistácie.

Oheň a ľad

Foto: Pixabay

Podľa lingvistov môže názov Etny pochádzať z gréckeho aitho (horieť) alebo fénického athana (krb, ohnisko). Meno Mongibello, ktoré používajú miestni obyvatelia, je zmesou latinského mons (hora) a arabského jabal (hora). Dymový mrak je často viditeľný nad Etnou, ktorá pravidelne chrlí popol a lávu, a to všetko veľmi veľkolepým spôsobom. Počas svojho aktívneho obdobia vytvára sopka pôsobivé lávové prúdy a lávové fontány, ktoré možno pozorovať relatívne zblízka v bezpečných podmienkach. Vďaka stredomorskému podnebiu a vysokému počtu hodín slnečného svitu je Sicília často označovaná ako „ostrov slnka“, čo znamená, že je tu vždy teplo. To je v podstate pravda – okrem Etny, ktorej dlhé svahy lákajú v zime množstvo lyžiarov. Na svahoch najväčšej európskej sopky čakajú na nadšencov zimných športov vynikajúce lyžiarske strediská: v Linguaglossa (10,3 km zjazdoviek) v nadmorskej výške 2 336 metrov a na južnej strane Nicolosi (6,3 km zjazdoviek) v nadmorskej výške 2 604 metrov.

Prírodná rezervácia Parco dell'Etna

Foto: Parco dell' Etna

Etna je jednou z najdlhšie pozorovaných sopiek na svete, jej erupcie sú v nejakej forme zdokumentované už najmenej 2 700 rokov. Túto ikonickú sopku uznalo aj UNESCO, keď ju v roku 2013 vyhlásilo za svetové prírodné dedičstvo. Okolo Etny bol vytvorený prírodný park s rozlohu 58 000 hektárov, ktorý zahŕňa obrovské pomarančové a olivové háje, ako aj vinice. Až do nadmorskej výšky 2 000 metrov sa môžete vyšantiť medzi zelenými rastlinami. Vo vyšších nadmorských výškach rastú už len kríky borievky a nad 2 500 metrov nájdete len stuhnutú lávu a popol. K vrcholu sa dá dostať viacerými cestami a spôsobmi, no určite nie je vhodné sa vydať osamotene. Takmer všetky turistické kancelárie a hotely v tejto oblasti ponúkajú organizovanú prehliadku sopky v sprievode kvalifikovaného sprievodcu. Prehliadka je zvyčajne celodenným programom a vyžaduje určitú fyzickú výdrž. Oblečenie a obuv vhodná danému terénu a počasiu sú základnou požiadavkou, no súčasťou batohu musí byť aj opaľovací krém, slnečné okuliare, dostatočné množstvo jedla a vody.

AMI MÉG ÉRDEKELHET