Zatnite „drápky“ do ľadovca

Premýšľali ste niekedy nad tým, aké by to bolo kráčať po ľadovci a objavovať tie najneprebádanejšie miesta v horách? Pokiaľ sa vyberiete na pešie túry do Álp, stretnutiu s ľadovcami sa nevyhnete, ani keby ste chceli. Pre globálne otepľovanie už síce dávno nie sú ľadovce také veľké ako pred rokmi. A práve preto, ak chcete stihnúť dokonalé ľadové dobrodružstvo, neváhajte, kým sa úplne neroztopia.

Foto: Visit Lyngenfjord

Ľadovce sú záhadné geologické útvary, ktoré sa takmer nebadane pohybujú. Vznikajú na miestach, kde sa sneh neroztopí počas celého roka. Niektoré ľadovce v sebe ukrývajú jaskyne a štrbiny. Pešia turistika je ideálny spôsob, ako preskúmať takmer nedotknuté oblasti pokryté ľadom. Na to, aby ste mohli ísť na ľadovec, potrebujete špeciálny výstroj. Prilby, cepíny, laná, karabíny, mačky a nesmie chýbať sprievodca. Najideálnejšie podmienky sú síce počas leta, keď sa ustáli počasie, ale ak sa vám počas tohtoročnej lyžovačky v Alpách zapáči natoľko, že sa sem budete chcieť vrátiť aj v lete, budete mať cieľ jasný – zdolať ľadovec pešo.

Ľadovec Aletsch, Švajčiarsko

Foto: Aletscharena

Jeden z najväčších prírodných divov svetového dedičstva UNESCO sa nachádza vo Švajčiarsku, medzi Bernom a Valais v Bernských Alpách. Ľadovec meria 23 km a je najväčší v Alpách. Pre jeho obrovské pásy ľadu ho prirovnávajú k Aljaške. Máte možnosť vybrať sa na turistiku v rámci jedného dňa alebo zvoliť dvojdňovú trasu, ktorá je menej rušná. Po zdolaní 499 schodov prenocujete v útulni Konkordia, z ktorej vedie trasa k jazeru Märjelensee a následne z dedinky Fiesch môžete absolvovať cestu vlakom späť. Aletschský ľadoved predstavuje výzvu strednej úrovne pre horolezcov.

Gornerský ľadovec, Švajčiarsko

www.youtube.com

Gornergletscher

Ľadovec Gorner sa nachádza na západnej strane masívu Monte Rosa neďaleko mesta Zermatt. S dĺžkou 14 km a šírkou 1 až 1,5 km je druhým najväčším ľadovcovým systémom v Alpách. Jeho zdrojom je rieka Gornera. Ak si chcete vychutnať výhľady a prístup k ľadovcu, tie sú možné z horského hrebeňa Gornergrat neďaleko Zermattu.

Mer de Glace, Francúzsko

Foto: Chamonix.com

S dĺžkou 7 km a hĺbkou 200 m je Mer de Glace najväčším ľadovcom vo Francúzsku. Jeho názov v preklade znamená "More ľadu" a patrí medzi najľahšie prístupné ľadovce v Európe. Vybrať sa naň môžete nielen na krátky výlet, ale keďže je taký veľký, môžete tu nájsť útočisko cez noc, stráviť tu niekoľko dní a prejsť cez ľadovce Leschaux, Tacul a Talèfre, ktoré ponúkajú úžasné výhľady na masív Mont Blanc. Ľadovec je počas leta suchý, teda na ňom nie je sneh, a preto je jeho objavovanie bezpečnejšie, aj keď stále potrebujete adekvátnu výbavu. No stále ide o skvelé miesto, kde začať s turistikou na ľadovci, ak ste to ešte neskúsili.

Ľadovec Steindalsbreen, Nórsko

Foto: Visit Lyngenfjord

Nórsko je s jeho 1 600 ľadovcami vyhľadávanou destináciou. Na sever od polárneho kruhu, v zubatých Lyngenských Alpách, sa nachádza rýchlo sa topiaci 12,4 km dlhý ľadovec. Preto, ak ho máte v hľadáčiku, treba sa sem poponáhľať. Niektoré jeho časti majú viac ako 8 000 rokov. Túra sa dá zvládnuť za deň, dokonca aj z najbližšieho veľkého mesta Tromsø, kde máte zároveň najväčšiu šancu, aby ste zazreli polárnu žiaru. Nájdete tu ohromujúce ľadové kaňony, prírodné ľadové sochy a nekonečné modré vodopády a bazény. Odporúča sa pre stredne pokročilých turistov s dobrou kondíciou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET