Miesta, kde si dáte (aj ulovíte) dobrého pstruha

Keď príde na jedenie rýb, všetko sa točí okolo čerstvosti. Po návrate z dovolenky vám môže chýbať „úlovok dňa“ na menu v reštaurácii. Prečo sa teda nevybrať za čerstvými rybami z našich končín na výlet – a nespojiť dobré zážitky s dobrým jedlom?

Foto: Shutterstock

Najčastejšie sa vyskytujúcou a servírovanou rybou je v stredoeurópskom regióne bezpochyby pstruh. Pre svoj nízky obsah tuku je veľmi zdravý, pričom doplní chýbajúce zásoby esenciálnych aminokyselín v tele, vitamíny A, B2, B2 a B3 ako i draslík, horčík, fosfor, zinok a železo. Obzvlášť bohatý je na omega 3 mastné kyseliny, ktoré chránia pred tými najrozšírenejšími ochoreniami aj príčinami úmrtia u nás – srdcovocievnymi. Dôvod ho jesť by tu bol, otázkou ostáva, kde si na ňom môžete pochutnať? Vybrali sme u nás a našich susedov miesta, ktoré môžete spojiť aj s cestovateľským výletom.

Rybník a reštaurácia Bašovce, neďaleko Piešťan

Foto: Rybník Bašovce

Sedem kilometrov od Piešťan, v obci Bašovce, nájdete areál, kde si môžete pstruha sami uloviť aj bez rybárskeho lístka a skúseností. Rybu vám potom vyčistia a zabalia domov, alebo vám ho priamo v miestnej reštaurácii pripraví tunajší šéfkuchár v reštaurácii, ktorá je známa svojimi rybacími špecialitami. Vy sa medzičasom môžete prejsť po areáli, kde natrafíte na zvieratá vo výbehoch. Na skvelo vyzerajúcu a chutnú čerstvú rybu vám tak určite vyhladne a tento gastrozážitok stojí za to. Čerstvé ryby si pritom môžete nechať zabaliť spracované a vyfiletované aj domov – majú v ponuke pstruha dúhového, kapra rybničného, sumca západného, jesetera sibírskeho, amura bieleho a karasa obyčajného. Ak plánujete dobrú rybu na vianočný stôl, tieto druhy rýb, plus samozrejmého čerstvo vyloveného kapra, tu kúpite aj počas decembrového vianočného predaja rýb na krytej terase.

Pstruhová farma Lillafüred, neďaleko Miškovca, Maďarsko

Foto: Vendéglő a Pisztrángoshoz

Pre východniarov môže byť bližší výlet do srdca Národného parku Bükk neďaleko Miškovca. Tu sa nachádza takmer storočná pstruhová farma v Lillafürede. Na hektárovom pozemku je tu 18 rybníkov a pstruha odtiaľto podávajú pečeného na ôsmich druhoch korenia v dvoch druhoch múky, alebo podľa starovekého receptu s použitím dvanástich druhov korenia na ohni z bukového dreva. Zaujímavosťou je, že sa sem môžete dostať aj úzkorozchodnou železnicou a určite tu neobíďte rozprávkový romantický zámok, dnes Hunguest Hotel Palota, postavený pri jazere Hamori uprostred listnatých lesov.

Davidův mlýn Staré Těchanovice, neďaleko Opavy, Česko

Foto: Daviduv mlyn

Nadýchnite sa čistého vzduchu, rozhliadnite sa po storočných stromoch, započúvajte sa do ticha malebného okolia rieky Moravice. Len 25 kilometrov od Opavy leží hotel Davidův mlýn, kde môžete stráviť pekný predĺžený víkend – a pstruh bude jeho nedeliteľnou súčasťou. Môžete si tu vyskúšať golf, vyraziť na cyklovýlety, zájsť do wellnessu, skúsiť keramickú dielňu – no najmä sa dobre najesť v miestnej reštaurácii Vážka, ktorej pýchou sú špeciality zo pstruhov vylovených z vlastného rybníka. Skúsiť môžete pstruha na masle s čerstvým petržlenom podávaným s pučenými zemiakmi a cesnakovým dipom. Alebo ochutnajte filety zo pstruhov preliate domácou gremolatou z petržlenu, masla, bio citrónov a orechov s pečenými zemiakmi. Najlákavejšie však znie pečený pstruh na masle posypaný praženými mandľami s pučenými zemiakmi, bylinkovým pestom a pomaly pečeným cesnakom.

Pstrąg Ojcowski, Ojców, neďaleko Krakova, Poľsko

Foto: Pstrag ojcowski

Ešte v roku 1935 založila vojvodkyňa Ludwika Czartoryska v obci Ojców rybiu farmu. Po dlhých rokoch ju v roku 2014 k životu navrátili matka s dcérou, ktoré vedú túto farmu dodnes. Pstrąg Ojcowski nájdete ju v Ojcowskom národnom parku, do ktorého veľa ľudí zo Slovenska nezavíta, keďže ich zastaví magický Krakow. Ak však chcete z Krakowa do prírody, zamierte ďalej na sever. Čaká vás tu krásna príroda, skalné útvary, vyhliadkové miesta, aj zámok. Prírodná mikroklíma, čistá a dobre prekysličená voda potoku Młynówka a rybníky imitujúce horský potok, prirodzené prostredie pstruha, dávajú predzvesť skutočného zážitku chutí. Pstruha podávajú tak, ako chutí najlepšie: v jeho najjednoduchšej forme. Vyberte si grilovaného pstruha v alobale s cibuľou a bylinkami, alebo skvele chutiaceho údeného pstruha na bukovom dreve.

AMI MÉG ÉRDEKELHET