Výlety za fosíliami dinosaurov na Slovensku a v Európe

Dinosaurie parky vyrástli za posledné roky po celej Európe a Slovensku a sú lákadlom najmä pre rodičov s deťmi. Ak vás však láska k dinosaurom neprešla ani v dospelosti a fascinujú vás skamenené stopy, kosti či iné fosílie, ktoré sa reálne zachovali milióny rokov, môžete precestovať Európu za ich objavmi. A dinosaurie objavy nájdete dokonca i na Slovensku.

Foto: Shutterstock


Isle of Wight, Veľká Británia

Foto: unsplash

Miestom, kde si všetci fanúšikovia dinosaurov určite prídu na svoje, je južné pobrežie Anglicka. Na ostrove Isle of Wight tu v júni tohto roku našli fosíliu spinosaurida. Ten patril do rovnakej skupiny dinosaurov, ako bol Tyranosaurus rex, známy z Jurského parku. Spinosaurid sa pohyboval na dvoch nohách, mal krokodíliu hlavu a žil pred 125 miliónmi rokov. Meral až desať metrov a našli ho v zátoke Compton, ktorá je známa svojimi fosílnymi nálezmi.

Jurské pobrežie Dorsetu a východného Devonu, Veľká Británia

Foto: Pixabay

Na neďalekej pevnine medzi Bornemouthom a Plymouthom sa tiahne 155-kilometrové pobrežie, ktoré pre svoje nálezy dokonca získalo pomenovanie „Jurské pobrežie“. Útesy a brehy mora ponúkajú bohaté nálezy z 200 miliónov rokov jeho geologickej histórie.

Solnhofen, Nemecko

Foto: Pixabay

Už v roku 1861 našli medzi Norimbergom a Ingolstadtom fosílie archaeopteryxa. Tento dinosaurus príbuzný vtákom je jednou z 12 rôznych fosílií nájdených v Národnom parku Altmühltal. Nemusíte sem zavítať len za dinosaurami. Nachádza sa tu aj turisticky a cyklisticky atraktívna skalná formácia zvaná „Dvanásti apoštoli“.

Skalný útvar Lourinhã, Portugalsko

Foto: Dino Parque Lourinha

Oblasť Lourinhã, asi hodinu jazdy autom na sever z Lisabonu, dala meno aj dinosaurovi, ktorého hniezdo a pozostatky vajec boli nájdené v roku 1993 na pláži Paimogo. Niektoré z vajec obsahovali embryotické kosti Lourinhanosaurusa, mäsožravého dinosaura z obdobia neskorej jury, ktorý žil pred asi 150 miliónmi rokov.

Borre, Dánsko

Foto: Mons Klint

Jedna z najbohatších pláží na výskyt fosílií je v škandinávskom Dánsku. Mons Klint na ostrove Mon na juhu krajiny je skrytá v hustých lesoch, na konci ktorých vás čaká informačné centrum, geologické múzeum a strmý útes. Dlhý výlet na toto miesto si vyžaduje vyraziť za fosíliami už skoro ráno. Na útese a pláži však aj vy nájdete fosílie prehistorických ježoviek a lastúrnikov.

Dinosaury na Slovensku

Foto: Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Aj na Slovensku si prídu hľadači dinosaurích stôp na svoje. Najznámejší objav je zo Západných Tatier z roku 1975. Stopa dravého, dvojnohého, dva a pol metra vysokého dinosaura sa našla v Tichej doline a tento dinosaurus mal dokonca aj meno podľa Tatier - Coelurosaurichnus tatricus. To sa však časom zmenilo. V oblasti Červených vrchov v Tichej doline však v roku 2018 natrafili vedci aj na ďalšie stopy dinosaurov vo Vysokých Tatrách. Dodnes ich bolo nájdených najmenej dvadsať.

Najstarší plaz bol na Slovensku nájdený v neďalekej Demänovskej doline. Štvornohý pachypleurosaurus patril medzi menšie plazy žijúce pri pobreží. Hoci sa nejedná o dinosaura, ale asi 40 cm veľkého tvora, ktorý žil podobne ako dnešné tulene. Tento nález dnes nájdete v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
AMI MÉG ÉRDEKELHET