Výlet do železného srdca Uhorska: vysoká pec v Červeňanoch

Gemer, región dlho považovaný za „železnú stolicu“ či dokonca „železné srdce“ Uhorska, ukrýva v sebe bohatú históriu hutníctva dokumentovanú pozostatkami vysokých pecí.

Foto: Región Gemer

Medzi najvýznamnejšie patrí vysoká pec v Červeňanoch, ktorá je nielen významnou banskou pamiatkou na Gemeri, ale aj súčasťou európskej železnej cesty.

Technický zázrak svojej doby

Táto pec, ktorá kedysi dosahovala výšku 13 metrov, bola schopná spracovať až 10 000 ton rudy ročne, čím v každom z rokov 1872 až 1879 produkovala viac ako 2 000 ton surového železa. Celkovo, počas svojho fungovania, vyrobila pec viac ako 675 tisíc ton surového železa, z ktorých sa veľká časť exportovala do Rakúska, zatiaľ čo zvyšok sa predával na domácom trhu. Prevádzka pece bola ukončená v roku 1903 v dôsledku hospodárskej krízy v Uhorsku.

Ako sa sem dostať

Foto: Jozef Kopor

Vysoká pec Červeňany

Slovenské technické múzeum v roku 1970 túto vysokú pec obnovilo. Dnes je oblasť okolo tejto kultúrnej pamiatky pekne upravená, s lavičkami a informačnou tabuľou, ktorá návštevníkom približuje históriu železiarstva na Slovensku. Pec nájdete v osade Červeňany, patriacej pod obec Sirk, neďaleko hlavnej cesty spájajúcej Hnúšťu s Jelšavou.

Prečítajte si aj: Banícke znovuzrodenie

Vysoká pec Červeňany

Odľahlá technická pamiatka

Vysoká pec v Červeňanoch leží južne od Revúcej v Turskej doline a je výborným cieľom výletu, keď máte chuť sa stratiť aj na našom malom Slovensku. Napriek tomu, že sa vysoká pec nachádza v dosť vyľudnenej oblasti, kde kedysi prebiehala bujná priemyselná aktivita, je prístupná asfaltkami, čo umožňuje jej návštevu autom z väčších miest ako Revúca, Tisovec či Rimavská Sobota. Pre tých, ktorí uprednostňujú pešie potulky, pec leží na Európskej železnej ceste a Slovenskej banskej ceste, s turistickými trasami vedúcimi zo Sirku či Rákoša.

Iná zaujímavosť v regióne: Honosná prírodná chladnička na Gemeri

Iné aktivity v okolí

Ak sa do baníctva a hutníctva minulosti zahryznete o niečo viac, v neďalekej Rákošskej Bani nájdete aj banícku expozíciu, kde si však musíte zarezervovať vstup na tel. 0950 738 100. V tunajšej spleti podzemných chodníkov žijú niekoľkotisícové kolónie netopierov pre deti sa tu tak ponúka asi hodinová prechádzka po náučnom Chodníku malých netopierov. Ak vám stále vyjde čas, vyberte sa asi na polhodinový výstup na tunajší Hrad Rákoš, teda – presnejšie jeho zrúcaninu z 13. storočia.

Ďalšie inšpirácie na výlety: Potulky po južných okresoch Slovenska

Foto: Banícka cesta

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET