Nemáte lyže? Vyrazte na sneh s kajakom!

Vodáci si vymysleli netradičný zimný šport, vďaka ktorému nemusí ich kajak na zimu zapadnúť prachom.

Foto: Shutterstock

Snow kayaking (známy tiež ako snow boating), je v podstate jazda na vode, len v jej tuhom skupenstve. Keď sa na vodných tokoch a kanáloch nedá splavovať, kajakári sadnú do svojich plavidiel aj na sneh – a to prináša nemalý adrenalín.

Pôvod a vývoj športu

Pôvod snow boating možno vystopovať späť do chladných regiónov, kde tradičné vodné cesty zamrzli počas zimy, čo donútilo nadšencov kajakovania hľadať alternatívy. Vznikol tak bláznivý nápad zobrať svoje kajaky na snehom pokryté kopce, čím dali vzniknúť tomuto novému športu. Počas rokov sa snow boating vyvinul tak do špecializovaného vybavenia, ako aj techník, čím táto športová aktivita nabrala na atraktivite.

Vybavenie a príprava

Snow boating si už dnes vyžaduje špecifické vybavenie, najmä kajak navrhnutý pre snehové podmienky. Tieto kajaky sú často ľahšie a odolnejšie, vybavené na zvládnutie snehu a ľadu, ktorý by spodok bežného kajaku zbrúsil. Okrem kajaku potrebujú účastníci helmu, okuliare a vhodné zimné oblečenie na ochranu pred chladom a potenciálnymi nebezpečenstvami.

Techniky a zručnosti pre snow kayaking

Foto: Rafting.bg

Techniky tohto športu sa výrazne líšia od tých pri vodnom kajakárstve. Účastníci sa musia naučiť, ako udržať rovnováhu a riadiť na šmykľavom a často nepredvídateľnom povrchu. Ovládanie zákrut a zastavenia na snehu si vyžaduje prax a zručnosť, keďže kajak reaguje na snehu inak ako na vode. Okrem toho, aby ste si kajak na snehu užili, je nutné porozumenie terénu a poveternostným podmienkam. Nejde teda o recesiu, ale skutočne samostatnú športovú disciplínu.

Obľúbené destinácie a podujatia

Snow boating sa stal populárnym v rôznych regiónoch známych svojimi snehovými aktivitami. Európske Alpy, americké Skalnaté hory a niektoré severské krajiny ponúkajú ideálne podmienky pre tento šport. Ten vykonávajú tak amatéri, ako aj dokonca profesionálni športovci.

Snow kayaking – nová stálica zimných športov?

Ako snow boating priťahuje čoraz viac nadšencov, budúcnosť tohto športu vyzerá sľubne. Inovácie vo vybavení a technikách vznikajú neustále, čo robí šport prístupnejším a príjemnejším. Komunity a kluby snow kayakingu sa dnes formujú po celom svete, čo naznačuje rastúci záujem a oddanosť tomuto jedinečnému zimnému športu. Či už ide o vzrušenie zo súťaže alebo o radosť zo zažívania zimnej krajiny novým spôsobom, snow kayaking sa chystá stať sa stálicou vo svete nekonvenčných zimných športov. A možno nový klub onedlho vznikne aj na Slovensku.

Foto: Holiday Vacation Rentals.com

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET