Zábava v bridlicovom lome

Severný Wales má jednu zaujímavú turistickú atrakciu, ktorá vznikla transformáciou kedysi najväčšieho bridlicového lomu na svete.

Foto: Zip World

Neďaleko obce Bethesda v severnom Walese sa nachádza bridlicový lom Penrhyn Quarry. Ku koncu 19. storočia bol najväčší svojho druhu na svete a zostala po ňom jama, ktorá je hlboká 370 m a dlhá necelých 1,6 kilometra. Dopyt po bridlici je dnes už len fragmentom dopytu z minulosti a Walesania sa rozhodli dať tomuto miestu úplne iný nádych – a premenili ho na turistickú zábavku plnú adrenalínu.

Outdoorové dobrodružstvá

Foto: Zip World

Množstvo aktivít, ktoré tu môžete robiť presahuje jeden deň, ba i víkend. Od strašidelného lesa, cez bobovú dráhu, lanové parky a veľa veľa rôznych adrenalínových pádov, hojdačiek, ziplinov, lezeckých stien – nuda vám tu nehrozí. Od malých detí cez pubertiakov až po dospelých si tu na svoje príde každý, kto sa rád hýbe a má rád výzvu. Ak nemáte chuť na toľko pohybu, vysadnite na terénne trojkolky a spustite sa po trojkilometrovej dráhe dolu kopcom. S nízkym ťažiskom trojkoliek tu rýchlo chytíte istotu do riadidiel a zákruty isto pôjdete šmykom a celú päťminútovú jazdu si každý človek, starší než 15 rokov, skutočne užije. Ak však staviate na pohodlie, edukatívnosť a istotu, aj tu máme niečo pre vás. Na prispôsobenej korbe nákladného auta sa môžete vydať spoznávať legendárny bridlicový lom a jeho históriu na 90 minút dlhej sprevádzanej a komentovanej prehliadke. Z výšky cez 450 metrov nad morom sa vám otvoria aj výhľady – nielen na kedysi najväčší otvorený lom na svete, ale aj na dolinu Ogwen, Menaiskú úžinu a Národný park Snowdonia.

Najrýchlejší zipline na svete: Velocity

www.youtube.com

Zip World Velocity 2

Už desať rokov si prvenstvo v rýchlosti ziplinov na svete drží Velocity – zipline nachádzajúci sa práve tu, v Zip World. Ak vám to adrenalín dovolí, užijete si výhľad na Snowdoniu, ale aj tyrkysové jazero lomu spolu s rodinou či priateľmi, lebo naraz môžu ísť vedľa seba až štyria ľudia. Celková dĺžka 1,5 kilometra vám ubehne ako nič – dosiahnete totiž neuveriteľnú rýchlosť až 160 km/h.

Titan s armádnym kamiónom

Foto: Zip World

Kým inde si užijete jeden zipline, tu ich máte hneď niekoľko na jednom mieste. Okrem svetovo najrýchlejšieho to je napríklad Titan. Tento prvý zipline so štyrmi paralelnými lanami je asi kilometrová dráha, ku ktorej vás vyvezie bývalý armádny kamión. A kým na Velocity ležíte „na Supermana“ bruchom dole, tu si pohodlne sadnete a užívate výhľady do ďaleka.

Aero Explorer – lietanie bez padáka

www.youtube.com

Zip World Aero Explorer

Pocit lietania s padákom bez padáka si vyskúšate na dráhe Aero Explorer. Na rozdiel od ziplinov tu sedíte so špirálovito sa krútiacou kovovou dráhou nad vami, o ktorú ste zaistení a držíte sa len rukami, akoby ste ovládali padák. No neovládate nič – len svoj strach, adrenalín a zábavu na 400 metrov dlhej pokrútenej dráhe, ktorá sľubuje úplne iný zážitok, než ostatné zipliny.

Do Zip Worldu v Penrhyn Quarry sa dostanete autom z Liverpoolu za asi hodinu a 40 minút.

AMI MÉG ÉRDEKELHET