Zágráb, a zöld főváros

Történelem, művészet és természet kéz a kézben jár.

Zagráb
Fotó: Shutterstock

Az utazási irodák kínálatában Zágráb csak ritkán szerepel önálló programként, pedig a horvát főváros is jó néhány érdekes látnivalót kínál. A mesebeli hangulatú, középkori óváros harmonikusan megfér a modern negyedekkel, és az sem utolsó szempont, hogy Zágráb Európa egyik legzöldebb fővárosa, ahol gyönyörűen kialakított parkokat, szökőkutakat és tereket találunk.

A mai Zágráb területén már az őskorban is éltek emberek, majd az ókorban, a római uralom ideje alatt egy Andautonia nevű település is volt itt. Zágráb város alapítójának azonban Szent László magyar királyt tartják, aki miután meghódította Horvátországot, 1093-ban egy püspökséget hozott itt létre. Onnantól kezdve Horvátország több mint 800 éven át, egészen 1918-ig Magyarország társállama volt, vezetőit, a bánokat a mindenkori magyar uralkodó nevezte ki.

​Történelmi látnivalók sétatávolságra

Fotó: Shutterstock

Szent Márk-templom

A Medvednica-hegy és a Száva folyó között fekvő óváros a középkori Gradecből – amely napjainkban a horvát kormány székhelye – és a zágrábi érsekség székhelyéből, a Kaptolból áll. A hangulatos óváros közepén lévő Jellasics bán térről könnyen elérhető Zágráb minden történelmi látnivalója. A város egyik legrégebbi épülete a Szent Márk-templom, amit a 13. században kezdtek el építeni román stílusban. A 19. században teljesen átalakították és a Horvát Királyságot, Szlavóniát és Dalmáciát ábrázoló díszes tetőt is ekkor alakították ki. Napjainkban a templom és a Szent Márk tér Zágráb legfontosabb látnivalói közé tartozik.

A város legszebb gótikus épülete a Boldogságos Szűz Mária-székesegyház, melynek építtetését Szent László király rendelte el. A felsőváros Kaptol részén található és a város számos pontjáról látható. A török hódítások idején reneszánsz erődítményt építettek köré. A templom nyugati oldalán egy reneszánsz stílusú őrtorony is látható.

Parkból parkba

Fotó: Shutterstock

Az óvárost rengeteg park veszi körül, közülük talán a hosszan elnyúló, ligetes Zrinjevac park a legszebb, amely a nevét a magyar történelemben legendás szigetvári várkapitányról, Zrínyi Miklósról kapta (aki egyúttal horvát bán is volt). A park közepén egy zenepavilon van, ahol szinte egész évben élőzenei előadások vannak. A Zrinjevac park körül szecessziós stílusban épült paloták találhatók. A hozzá csatlakozó Ledeni parkban Tomiszláv király, az első horvát uralkodó szobra látható, itt télen korcsolyapálya várja a látogatókat. A Zrinjevac parktól pár percnyi sétával eljuthatunk a Horvát Nemzeti Színházhoz. Ez a szecessziós és neogótikus stílusú, pazar szépségű épület a város egyik ékessége. 1895-ben készült el, a megnyitó ünnepségen I. Ferenc József császár is részt vett. Természetesen a színház előtt is egy park található, amelynek másik végén a látogatókat a Zágrábi botanikus kert várja, ahol több mint 10.000 féle növény tekinthető meg.

​Szabadtéri galéria a temetőben

Fotó: Shutterstock

A Mirogoj temető Zágráb különleges látnivalói közé tartozik. Sokan Európa egyik legszebb temetőjének tartják – nem alaptalanul. Gyakorlatilag egy hatalmas park, és érdekessége, hogy nemcsak temetői funkciója van, hanem szabadtéri művészeti galériaként is működik, ugyanis a területén lévő épületeknek és szobroknak köszönhetően rengeteg turistát vonz. A 19. század végén alakították ki a kor híres osztrák építésze, Hermann Bollé tervei alapján. Mindenképpen érdemes felkeresni, és megnézni az árkádos keringőket, a templomokat, mauzóleumokat és a hírességek kriptáit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET