Monumentális, lágy és futurisztikus? Galéria Zaha Hadid életművéből

Az iraki építész munkái műalkotásként díszítik a világ rangos városait.

Fotó: Shutterstock

Zaha Hadid csak élete derekán robbant be, mégis világhírre tett szert néhány év alatt. Mint a legtöbb zsenié, az ő munkássága is megosztó, mégis a világ számos nagyvárosában találkozhatunk futurisztikus, bátor műveivel. A cikk végén galéria!

Zaha Hadid 2016-ban hunyt el 65 éves korában, életműve azonban olyan gazdag, hogy bármerre járunk a világban, olyan, mintha az épületei által ő is mindenhol ott lenne. Hadid volt az első építésznő, aki megkapta a legrangosabb építészeti díjat 2016-ban, a Royal Institute of British Architects (RIBA) Royal Gold Medalját. Ezt az elismerést olyanoknak ítélik oda, akiknek az alkotásai befolyásolják az építészet változását, fejlődését, és valami olyan teremtenek, ami semmi korábbihoz nem fogható. Ha valami, ez utóbbi pontosan leírja Zaha Hadid életművét is, hiszen a legismertebb épületei (és építményei, hiszen tervezett például sísáncot is) sokszor megosztóak voltak: hol az volt a kritikusok problémája, hogy nem elég funkcionális, hol pedig az, hogy futurisztikus vonalaival nem illik a városképbe, de talán pont ez a törekvése tette egyedivé az alkotásait. Olyan merészséggel nyúlt a tervekhez, hogy ezzel talán más építészeket, formatervezőket is arra ösztökélt, hogy bátran engedjék el a fantáziájukat, és közben tegyék lehetővé, hogy azok az épületek, tárgyak, műszaki cikkek vagy akár járművek valóban használhatóak legyenek. Az iraki származású brit építész munkái sokak szerint már messziről felismerhetőek – a szép, „hadidos" hullámvonalak, lekerekítések valóban védjegyévé váltak, mégis mindig tudott meglepetést okozni. Hadid már bőven középkorú volt, amikor a karrierje berobbant, irodája első fontos munkája egy németországi tűzoltóállomást volt Weil am Rheinben.

Fotó: Shutterstock

Vitra Campus, tűzoltóállomást Weil am Rheinben

Tudtad, hogy majdnem Magyarországon is épültek Hadid-épületek? 2007-ben készült el az első terv: a budapesti Szervita térre épült volna a lenti képen látható irodaház egy régi parkolóház helyére, de sajnos a terv meghiúsult, majd néhány évvel később a Liget Budapest Projekt egyik épületére, a Magyar Néprajzi Múzeumra is érkezett a Hadid irodától tervpályázat, de nem az nyerte el a lehetőséget.

Fotó: fovarosi.blog.hu

A Szervita téri Hadid-épület látványterve

A Szervita téri terv azért nem valósult meg, mert a döntéshozók szerint a megálmodott terv egyáltalán nem illeszkedett a környezetbe. Ugyanilyen okból sok Hadid-épületterv nem épült meg, szerencsére sok viszont igen... Ezekből szemezgettünk most, kattints a galériára!

Fotó: Shutterstock

Heydar Aliyev Center, Baku


Fotó: Shutterstock

The Dongdaemun Design Plaza, Szöul


Fotó: Shutterstock

Wangjing Soho, Peking


Fotó: Shutterstock

Antwerpeni hajózási parancsnokság


Fotó: Shutterstock

The Opus, Dubaj


Sheikh Zayed Bridge vagy Wave Bridge, Abu Dzabi


Fotó: Shutterstock

MAXXI Nemzeti Múzeum, Róma


Fotó: Shutterstock

Tengerészeti központ, Salerno


Fotó: Shutterstock

Kantoni operaház, Kína


Fotó: Shutterstock

Phaeno Science Center, Wolfsburg, Németország


Fotó: Shutterstock

The pierresvives, Montpellier, Franciaország


Fotó: Shutterstock

The Aquatics Centre, London


Fotó: Profimedia

Napoli Afragola vasútállomás, Olaszország


Fotó: Shutterstock

Generali Tower, Milánó


Fotó: Shutterstock

Condominium Residences lakóépület, New York


Fotó: Shutterstock

Bergisel sísánc, Innsbruck



.

AMI MÉG ÉRDEKELHET