Záhradné náradie, ktoré potrebujete mať vždy poruke

V marci sa začína jar, keď lopatu na sneh vymeníme za záhradné náradie. Či už máte len okrasnú, alebo bylinkovú záhradu, alebo aj takú, z ktorej plody využijete pri varení, vždy potrebujete záhradných pomocníkov. A nemyslíme tým škriatkov, ale poriadne náradie. Tieto kusy vám v zbierke nesmú chýbať:

Foto: GARDENA


Lopatky a rýle

Foto: GARDENA

Asi najpoužívanejším nástrojom v záhrade je ručná lopatka. Využijete ju pri kopaní dier na sadenie, presúvanie zeminy, presádzanie a množstvo iných prác. Vzhľadom na jej malú veľkosť ju budete mať v ruke prakticky neustále. Pre väčšie práce je tu rýľ, aby ste mohli vykopať hlbšie a presnejšie jamy, ale aj prerýľovať zem. Platí pravidlo, že čím je dlhšia násada, tým väčšiu máte páku, a teda aj silu, ktorú do nej prenesiete. Nenechajte sa zlákať lacnými plastovými náhradami a siahnite po starej dobrej drevenej násade.

Hrable, hrabličky, zmetáky

Foto: GARDENA

Zmetáková koncovka na násadu vám pomôže udržať chodníky čisté, ak sa vám na ne dostane zemina, prach alebo zvyšky po kosení trávy. Tú istú násadu, ak je vymeniteľná, využijete aj na finálnu úpravu pôdy. Po základnej robote, ktorú vám umožnia lopaty, rozbijete hlinené hrudy, zarovnáte či zahrabete pôdu na požadovaný stav hrabľami. Neobmedzte sa však len na tie veľké. Ručné hrable a vidlicové náradie dokončí všetko aj v okrasnej či bylinkovej záhrade, kde nie je medzi rastlinami miesto na veľké kusy náradia.

Krotitelia kríkov a stromov

Foto: GARDENA

Nemusíte byť práve fanúšikovia pestovania vlastnej zeleniny a ovocia, aby ste potrebovali záhradné náradie. Stromy, kríky, okrasné kvety – to všetko potrebuje svoju starostlivosť. Ak budete mať poruke záhradné nožnice, máte polovicu vyhratú. S nimi zarovnáte prebujnené vetvy kríkov aj stromov. Na väčšie vetvy sa zíde sklápacia záhradná pílka a ak ani tá nebude stačiť, univerzálna sekera vám pomôže s tými najväčšími výzvami. Tieto nástroje sú síce fajn, no ak sú tupé, dosť sa s nimi natrápite. Preto do svojej kolekcie zaraďte aj brúsič sekier a nožov. No a do kompletnej série vám potom už chýba iba niečo, čo si poradí s nechcenými škodcami, ktorí sa rozhodnú vašu starostlivo založenú záhradu okupovať. A tak posledným do zbierky je postrekovač.

Kde kúpite všetko záhradné náradie

Foto: Slovnaft

Dobrou správou je, že za výbavou do záhrady nemusíte robiť žiadnu veľkú obchádzku. Stačí, keď do najbližšej nedele 12. 3. 2023 využijete po tankovaní akciu na čerpacích staniciach Slovnaft. Všetky potrebné a spomenuté produkty tu nájdete v špeciálnej akcii značky GARDENA až do vypredania zásob.

AMI MÉG ÉRDEKELHET