4 zaujímavosti Drakulovho hradu

Sedmohradsko by dnes nebolo tým, čím je, nebyť legendy o Draculovi. Tento príbeh sem ročne priláka množstvo turistov. Hoci ide len o legendu, meno Drakulu skutočne odkazuje na skutočnú historickú postavu. A hrad prešiel od symbolu krutosti k nemocnici a dnešnému múzeu.

Foto: getty Images Hungary

Kraj Sedmohradsko v Rumunsku musíte raz navštíviť. Jeho nádherná príroda je druhým koncom Karpatského oblúka, ktorý sa začína v Malých Karpatoch pri Bratislave, pokračuje jeho najvyššími vrcholkami vo Vysokých Tatrách a cez Ukrajinu pokračuje až do Rumunska. Tam môžete objaviť jeho čarovné mestá ako Brašov alebo Kluž, ale nikdy nesmiete vynechať zámok opradený tajomstvami – Drakulov hrad. Tu sú štyri zaujímavosti z jeho histórie a súčasnosti.

DRAK A ČERT

Foto: Getty Images Hungary

Meno grófa Draculu podľa mnohých odkazuje na skutočnú historickú postavu Vlada III. „Napichovača".

Bram Stoker vytvoril Drakulov mýtus na základe sedmohradských legiend a povier o upíroch. Meno grófa Draculu podľa mnohých jednoznačne odkazuje na skutočnú historickú postavu Vlada III. „Napichovača", respektíve jeho otca – valašské knieža Vlada II. Obaja boli členmi Dračieho rádu – rumunský výraz „dracul" znamená drak, ale aj čert. Vlad II. je známy aj pod menom Vlad Drači, po rumunsky Vlad Dracul. V prípade jeho syna sa označenie používalo skôr pre jeho krutosť, vytýkali mu priam čertovskú zlomyseľnosť.

KRÁĽOVNÁ NA HRADE

Foto: Getty Images Hungary

Po prvej svetovej vojne, keď Sedmohradsko pričlenili k Rumunsku, sa vedenie Brašova rozhodlo darovať hrad Bran rumunskej kráľovnej Márii. Dnes ho vlastnia jej dediči.

HRADNÁ NEMOCNICA

Foto: Getty Images Hungary

Po smrti kráľovnej Márie v roku 1938 zdedila hrad jej obľúbená dcéra, kráľovská princezná Helena, ktorá bola vydatá za rakúskeho princa Antona Františka Habsburského-Toskánskeho. Počas druhej svetovej vojny zriadila v hrade nemocnicu a sama sa venovala opatrovaniu zranených.

HRADNÉ MÚZEUM

Foto: Getty Images Hungary

Komunisti v roku 1948 hrad zoštátnili a zriadili v ňom múzeum, fungujúce dodnes. Vlastnícke práva k hradu vrátili kráľovským dedičom v roku 2009.

AMI MÉG ÉRDEKELHET