Štyri zaujímavosti o moste Golden Gate Bridge v San Franciscu

Hoci je praktickým spojovateľom dvoch brehov zátoky pre milióny ľudí žijúcich v San Franciscu, vďaka svojej architektúre sa stal jednou z ikonických stavieb a predmetov, ktoré si turisti odnášajú na nálepkách, či tričkách. Golden Gate Bridge slávi 85 rokov a tu sú štyri zaujímavosti o tomto jedinečnom moste:

Foto: unsplash


1. Medzinárodná oranžová farba

Foto: Pexels

Oficiálny názov farby mosta je international orange, t. j. medzinárodná oranžová. Pôvodne ho chceli natrieť čiernou a žltou farbou. Potom sa priklonili k oranžovej, ktorá sa viac hodí do krajiny s odtieňmi zelenej a modrej. Jednotlivé časti dostávajú pravidelne nový náter, takže na moste pracujú takmer nepretržite skupiny natieračov.

1. Golden Gate Bridge v číslach

Foto: Pixabay

Golden Gate bol po dokončení najdlhším visutým mostom sveta s dĺžkou 2737 metrov a rozpätím mostných pilierov na úrovni 1280 metrov. Na jeho výstavbu použili 389-tisíc kubických metrov betónu. Každé z dvoch veľkých závesných lán vytvorili z 27 527 oceľových nití. Rozmery mosta prekonal v roku 1964 newyorský most Verrazano- Narrows.

1. Mýto

Foto: unsplash

Prejazd cez most zo severnej strany na juh, teda do San Francisca, podlieha mýtu. Výška poplatku závisí od veľkosti vozidla a pohybuje sa v rozmedzí od osem do 60 dolárov. Peší majú vstup zdarma, no do roku 1960 museli platiť aj oni. Cesta opačným smerom je pre všetkých bezplatná.

1. HALFWAY TO HELL

Foto: unsplash

Počas výstavby Golden Gate, hoci v tom čase to ešte nebolo zaužívané, zavesili pod most záchrannú sieť. Mala chrániť robotníkov pred smrteľným pádom. Vďaka sieti prežilo pád 19 ľudí, ktorých potom spomínali ako členov klubu Halfway to Hell (Na polceste do pekla).

AMI MÉG ÉRDEKELHET