TUTANCHAMÓNOVE TAJOMSTVÁ

Aj po objavení hrobky Tutanchamóna sú okolo archeológov, vykopávok a objavov stále malé a veľké tajomstvá. Tu je päť miest a zaujímavostí, ktoré zaujmú nielen fanúšikov starovekého Egypta:

Foto: Shutterstock


ZÁMOK HIGHCLERE

Foto: unsplash

Mecenáš výskumu, lord George Herbert Carnarvon bol bohatý anglický aristokrat. Jeho vidiecke sídlo je známe zo seriálu Panstvo Downton. V zámku Highclere čaká návštevníkov expozícia ilustrujúca jeho vášeň pre staroveký Egypt.

LEKCIE KRESLENIA V KENSINGTONE

Foto: Pixabay

Howard Carter sa narodil v Kensingtone. Jeho otec bol maliarom. Budúci archeológ videl staroveké egyptské relikvie po prvý raz v dome otcovho bohatého klienta, čo v ňom vzbudilo veľký záujem. Už ako sedemnásťročného ho prijali do vtedajšej Spoločnosti na výskum Egypta.

UKRADNUTÉ POKLADY

Foto: Metmuseum

Najnovšie výskumy ukazujú, že niekoľko artefaktov v amerických múzeách Metropolitan či Brooklyn pochádza z hrobky Tutanchamóna. Existuje podozrenie, že niektoré predmety boli prepašované do zahraničia.

VÍNO NA DRUHOM SVETE

Foto: Pixabay

Artefakty z Tutanchamónovej hrobky sú pre vedcov dodnes zdrojom nových informácií. Podľa výskumov British Museum bolo v džbánoch pri faraónovi pôvodne červené víno, aby mohol panovník uhasiť smäd aj na druhom svete.

DOBRODRUŽSTVO V BUDAPEŠTI

Foto: Szépművészeti Múzeum

V budapeštianskom Múzeu krásneho umenia (Szépművészeti múzeum) si môžete pozrieť stálu expozíciu venovanú egyptskej kultúre a pohrebným zvykom faraónov. Staroveké poklady môžete spoznať aj prostredníctvom rodinnej spoločenskej hry.

AMI MÉG ÉRDEKELHET