Štyri zaujímavosti z kanadského Calgary

Kanadské mesto Calgary v provincii Alberta sme si v Drive magazíne už predstavili v našom cestovateľskom online bedekri. Tieto štyri zaujímavosti ste však o Calgary možno nevedeli.

Foto: Travel Alberta


MESTO S ČISTOU VODOU

Foto: Visit Calgary

Najvyššie položenú metropolu Kanady založili pri sútoku riek Bow a Elbow na okraji prérie. Názov mesta Calgary znamená v gaelskom jazyku čistá voda. Mestská časť lemujúcu rieku Bow pripomína napnutý luk, ktorého tetiva obopína centrum mesta.

DVA SVETY

Foto: Visit Calgary

Heritage Park je historické múzeum pod holým nebom. V jednej časti parku spoznáte život poľovníkov, baníkov a pionierov v časoch pred výstavbou železnice. Druhá expozícia mapuje život mestskej komunity, ktorá má sotva 150 rokov. Po parku premáva vláčik.

STÁLE ŽIVÝ KULT KOVBOJOV

Foto: Visit Calgary

Počas dvoch júlových týždňov zaplnia ulice Calgary kovboji. Na festivale Calgary Stampede sa všetko od sprievodu cez súťaže až po športové prehliadky nesie v atmosfére divokého Západu. Vyvrcholením podujatia je rodeo na štadióne v parku Stampede.

V KRAJINE LOSOV A MEDVEĎOV

Foto: Banff & Lake Louise Tourism

Národné parky Skalnatých hôr obývajú medvede grizly, pumy i losy a patria do Svetového dedičstva UNESCO. Banff National Park je známy tyrkysovými jazerami a impozantnými vodopádmi, Jasper National Park sa zas pýši množstvom ľadovcov a termálnych prameňov.

TEPLÝ VIETOR UPROSTRED ZIMY

Chinook, teplý a suchý vietor zo Skalnatých hôr prináša závan leta na zmrznuté ulice Calgary uprostred zimy. Počas ZOH v roku 1988 však spôsobil veľké problémy. Niektoré preteky museli preložiť na iný termín pre odmäk alebo víchricu, dosahujúcu rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET