TO NAJLEPŠIE Z MESTA FJORDOV

V hlavnom meste Grónska, Ilulissate, sa všetko točí okolo zimy a fjordov. Môžete tu zažiť cestovanie ako nikdy inde na svete. Na celý život vám zostanú spomienky na polárnu žiaru, snehové túry, miestne jedlo, či plavbu pri ľadovcoch.

Foto: Visit Greenland


ZA POLÁRNOU ŽIAROU

Foto: Visit Greenland

Ak chcete pozorovať tento fenomenálny svetelný úkaz, Ilulissat je ideálnou voľbou. Tancujúce zelené svetielka uvidíte priamo z hotelového okna. Ak beriete lov na auroru borealis vážne, vydajte sa loďou do fjordu alebo terénnym autom do snehovej krajiny – určite neoľutujete!

TÚRA NA SNEHU

Foto: Visit Greenland

Magické brehy ľadovcového fjordu môžete zdolať i pešo. Z mesta vedie viacero turistických chodníkov, väčšina z nich je priechodná aj v zime. Odmenou vám budú jedinečné výhľady: napravo ľadový oceán, naľavo zamrznutá pevnina a pod vami Ilulissat s typickými farebnými domami.

VEČERA V CAFÉ INUIT

Foto: Café Inuit

Do jednej z najpopulárnejších reštaurácií mesta sa často vracajú aj miestni, čo je dôkazom kvality. Na jedálnom lístku figuruje aj niekoľko špecialít zo Srí Lanky, no najlepšie maškrty sú skvosty grónskej kuchyne: veľryba, sob, pižmoň, lastúrniky či platesa.

MÚZEUM KNUDA RASMUSSENA

Najzaujímavejšia výstava v meste je venovaná slávnemu grónsko-dánskemu polárnemu bádateľovi Knudovi Rasmussenovi. Múzeum sa nachádza v rodnom dome legendárneho cestovateľa a otvorili ho v roku 1939. Dozviete sa detaily o Rasmussenových siedmich expedíciách, expozíciu dopĺňajú mapy a osobné veci polárnika.

PLAVBA V ZÁLIVE DISKO

Foto: Visit Greenland

Keď kapitán namieri vašu loď medzi obrovské ľadovce, zmocní sa vás neopísateľný pocit. Hoci nehrozí žiadne nebezpečenstvo, určite sa vám pri pohľade na pohybujúcich sa ľadových obrov rozbúši srdce.

ROZPOČET

Foto: Visit Greenland

Z Európy do Grónska sa lieta cez Island alebo Dánsko. Pre veľkú vzdialenosť a málo liniek je cena leteniek pomerne vysoká. Let z Kodane do Ilulissatu stojí 200 eur na osobu. Lacné nie sú ani strava, ubytovanie či rôzne atrakcie. Polhodinové dobrodružstvo na psích záprahoch stojí 50 eur, dvoj- či trojhodinová plavba loďou vyjde zhruba 100 eur na osobu. Podobnú sumu zaplatíte aj za výdatnú večeru v reštaurácii. Skromnejší obed vás vyjde na 22 eur. Za jednoduchú dvojlôžkovú izbu mimo hlavnej letnej špičky zaplatíte minimálne 120 eur za noc.

ILULISSAT V ČÍSLACH

Foto: unsplash

  • POČET OBYVATEĽOV: 4670
  • NAJVYŠŠÍ BOD: 2010 m
  • ÚRADNÝ JAZYK: grónčina (dorozumiete sa dánsky aj anglicky)
  • MENA: dánska koruna
  • POČET SLNEČNÝCH HODÍN: v januári 0, vo februári 5,5 – 9,5 hodiny denne
  • ČASOVÉ PÁSMO: UTC-3
AMI MÉG ÉRDEKELHET