Tri zaujímavosti o Zugspitze

Najvyšší vrch Nemecka sa týči do výšky 2 962 metrov nad morom v Bavorských Alpách. Dostanete sa k nemu po asi stokilometrovej a vyše hodinu trvajúcej jazde z bavorského hlavného mesta Mníchov. Toto sú tri zaujímavosti o lanovkách, jazerách, aj horských chatách, ktoré sú s Zugspitze nedeliteľne spojené.

Foto: Shutterstock


REČOU ČÍSEL

Foto: Zugspitze.de

Lanovka na vrchol Zugspitze prekoná vzdialenosť 4466,9 metra. Medzi dolnou a hornou stanicou stojí oceľová podpera, vysoká 127 metrov. Prevýšenie medzi stanicami predstavuje 1945,25 metra, vzdialenosť medzi dvoma podperami je 3213 metrov. Dve kabíny, každá s kapacitou 120 ľudí, jazdia v desaťminútových intervaloch.

ĽADOVCOVÉ JAZERO

Foto: unsplash

Na úpätí hory Zugspitze sa nachádza jazero Eibsee, ktoré vidno i z lanovky. Je považované za najčistejšie jazero celého horného Bavorska. Jeho hĺbka dosahuje na niektorých miestach až 35 metrov. Na ploche 1,8 štvorcových kilometrov je roztrúsených osem menších ostrovov – obrovské skaly, ktoré sa v minulosti zrútili z hory.

HORSKÉ CHATY

Foto: alpenverein-muenchen-oberland.de

Na Zugspitze stojí šesť horských chát. Väčšina z nich ponúka ubytovanie i jedlo v tradičnom bavorskom štýle. Jedna z chát slúži ako výskumná stanica. Münchner Haus je najvyššie položenou horskou chatou v Nemecku (2959 m). Populárna je aj chata Knorrhütte, ktorá funguje od roku 1855.

AMI MÉG ÉRDEKELHET