3 zaujímavosti zo života Pabla Picassa

Ako ovplyvnilo tvorbu Pabla Picassa prostredie v ktorom žil, ako založil základy kubizmu a prečo sa rozhodol nevrátiť sa do Španielska? Toto sú zaujímavosti zo života jedného z najznámejších umelcov všetkých čias.

Foto: Shutterstock


KATALÁNSKY MALIAR

Foto: unsplash

Keď dostal Picassov otec učiteľské miesto na umeleckej akadémii v Barcelone, z Malagy ho nasledoval aj mladý Pablo. Nebol síce zástancom maliarskeho akademizmu, no samotné mesto naňho hlboko zapôsobilo. V jeho ranej tvorbe prevládajú typické motívy z katalánskeho vidieckeho života. Hoci pochádzal z Andalúzie, osvojil si katalánčinu a vyslúžil si prívlastok katalánsky.

V CENTRE UMELECKÉHO SVETA

Foto: unsplash

Picasso mal 23 rokov, keď sa odsťahoval do Paríža, vtedajšieho centra umeleckého sveta. Najprv žil vo veľkej chudobe. Čoskoro sa však stal jeho ateliér miestom stretnutí avantgardných umelcov. Picassovým najznámejším dielom z raného parížskeho obdobia sú Avignonské slečny. Olejomaľbou, ktorú jeho kolegovia na začiatku odmietli, položil základy kubizmu.

POKOJ NA RIVIÉRE

Foto: Pixabay

Picasso sa od 30. rokov 20. storočia sťahoval k Stredozemnému moru. Po španielskej občianskej vojne si predsavzal, že sa do rodnej vlasti nevráti, kým sa neskončí Francova diktatúra. Na juhofrancúzskom pobreží vznikli viaceré diela s protivojnovou tematikou, napríklad maľby Vojna a Mier na stene kaplnky vo Vallauris. Pod vplyvom miestnych hrnčiarov sa začal zaoberať keramickou tvorbou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET