A tél örömei Ždiarban

Síelés és sífutás a Magas-Tátra gyöngyszemében.

Fotó: Shutterstock

Jellegzetes goral hagyományaival, szokásaival, folklórjával és kultúrájával Ždiar régóta Szlovákia egyik turisztikai ékköve. Festői fekvése, gyönyörű természeti környezete, a történelmi emlékek, valamint a közeli barlangok és termálfürdők változatos kikapcsolódást ígérnek a látogatóknak. A község az egyik legkedveltebb tátrai síparadicsom, ahol mesebeli környezetben élhetjük át a tél örömeit.

Ždiar síközpontjai minden korosztálynak nagyszerű síelési lehetőségeket kínálnak – a faluban mintegy 25 sílift található. Az egyes központok között a téli hónapokban síbuszok segítik a közlekedést. Csak a két legnépszerűbb síközpont, a Strednica és a Bachledka Ski & Sun változatos lesiklópályái több mint 6 kilométert tesznek ki, a település környékén pedig további 30 kilométernyi karbantartott tereppálya is található.

Skicentrum Strednica

www.instagram.com

A Bélai-Tátra északi lábánál fekvő síközpont könnyű és közepes terepekkel, valamint többféle sífutópályával várja a sportolni vágyókat. A Skicentrum Strednica Ždiar egyik leghíresebb síközpontja, kiváló infrastruktúrával, négyüléses felvonóval és 9 sílifttel. A síszezon általában december elejétől március végéig tart, lesiklás közben akár az éjszakai égbolton ragyogó csillagokban is gyönyörködhetünk a mesterségesen megvilágított pályáknak köszönhetően. A téli sportok szempontjából kedvezőtlen időjárás esetén a sípályákat hóágyúkkal tartják karban. A Strednica síközpont könnyű és közepes nehézségi fokú lesiklópályáin a kezdő síelőktől kezdve a gyakorlottakig mindenki megtalálhatja a számítását. A síközpont síiskolát, szervizt, kölcsönzőt és büfét is üzemeltet.

Bachledka Ski & Sun

www.instagram.com

A Bachledka Ski & Sun kiváló síelési feltételekkel várja a téli sportok szerelmeseit, akik eldönthetik, hogy a 4 kék, 3 piros vagy 3 fekete sípálya közül melyiket választják. A leghosszabb pályán 1950 méteren keresztül élhetjük át a lesiklás örömét. Természetesen síiskola és kölcsönző is található itt, a Ski Jezersko panzió mellett pedig egy megvilágított jégpályán a korcsolyázók hódolhatnak a szenvedélyüknek. A Bachledova-völgy alsó állomásán a SUN gyereksípálya mesefigurákkal, gyereksílifttel és körhintával várja a gyermekes családokat.

Ski Centrum Strachan

Közvetlenül a faluban, Ždiarban található a gyermekes családok körében különösen népszerű Strachan síközpont. Hét lesiklópályájának teljes hossza 4230 méter, maximális szintkülönbségük pedig 172 méter. A napi szinten karbantartott és szükség esetén mesterséges hóval borított pályákon nemcsak nappal, hanem éjszaka is lehet síelni. A kezdők és a legkisebb síelők felkészült oktatók segítségét is igénybe vehetik, de található itt egy hintás-faházas gyermekrészleg is. A központban az 5 év alatti gyermekek teljesen ingyenesen síelhetnek – ezt az előnyt a szülők különösen értékelni fogják.

Sífutás a Szepesi-Magura gerincén

Fotó: Shutterstock

A Bachledova-völgyből a Magura gerincén keresztül Ždiar és Príslop felé két sífutópálya is vezet, összesen 20 kilométer hosszan. A Ždiarba vivő pálya a sífutás minden stílusára alkalmas, és a friss levegőn való mozgás mellett külön bónusz a hegygerinc fantasztikus panorámája. Príslop felé a klasszikus stílusnak megfelelő pálya található, amely békés sífutást kínál az érintetlen természetben. A Bachledova-völgyből felvonóval (a Bachledka gondolával), Jezerskoból pedig libegővel juthatunk fel a gerincre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET