Zdravé jedlo na cestách a výletoch

Naše stravovanie na cestách nie je práve príkladom zdravej stravy. Počas dní, ktoré presedíme na sedadle auta, sa zvyčajne zasýtime niečím, čo nám dodá kvantum kalórií, ale nie to, čo naozaj naše telo potrebuje: kvalitné sacharidy, bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny, minerály a vlákninu. Ako to zmeniť?

Foto: Shutterstock

Počas jazdy na výlet, dovolenku alebo aj služobnú cestu môžete jesť zdravšie. Stačí sa na to dobre pripraviť a rozumne si vybrať. Základom je myslieť na to, čo vaše telo skutočne potrebuje. Okrem dobrej kávy a dostatku čistej vody máte na výber z dostatočne širokej ponuky jedál.

Čerstvé ovocie

Foto: Pexels

Jedna z najlepších volieb na cesty je čerstvé ovocie. Je ľahko nositeľné, príroda sa vám už postarala o balenie, obsahuje veľa vlákniny, živín, hydratuje vaše telo. Vyhnite sa ovociu, ktoré musíte ošúpať a hrozí zašpinenie. Najideálnejšie na cesty sú jablká, broskyne alebo nektárinky, jahody, hrozno, hrušky či banány.

Orechy, sušené ovocie a čokoláda

Foto: Pixabay

Orechy obsahujú zdravé tuky, veľa vlákniny a tiež najzdravšie bielkoviny, aké v jedálničku máme. Môžete ich kombinovať so sušeným ovocím. Napríklad hrozienka sú skvelou kombináciou s vlašskými orechmi. Mandle môžete skombinovať napríklad s horkou čokoládou. Vyrobte si doma granolové tyčinky alebo si na servisných staniciach kúpte müsli či proteínové tyčinky.

Syr, krekry a zelenina

Foto: Pixabay

Jednoduchou voľbou sacharidov a bielkovín je syr s krekrami. Kúpte si Tuc krekry alebo knackebrot s tvrdým syrom a zbaľte ich na cestu do dózy, do ktorej pridáte na paličky nakrájanú mrkvu, papriku, kaleráb či cherry paradajky. Takto môžete „vyzobávať“ aj počas cesty a vyhnete sa prehnanému hladu, po ktorom urobíte nájazd do najbližšieho rýchleho občerstvenia.

Sendviče

Foto: Pexels

Najlepším pomocníkom do ruky na cestách sú sendviče. Ak ich chcete na sladko, namiesto masla dajte do sendviču džem s arašidovým maslom, ktoré vám vydrží dlho a dodá zdravé bielkoviny. Ak si robíte sendviče na cestu vopred, skúste ich urobiť „suchšie“ a namiesto majonézy či masla si urobte nátierku zo sušených paradajok s olivovým olejom, cesnakom a parmezánom, alebo rozmixujte čierne olivy s olivovým olejom a cesnakom na tapenádu. Alebo si kúpte zelené pesto a takýmito nátierkami doplníte nielen chuť, ale aj zdravie.

Ak vás na cestách hlad doslova prekvapí, aj na servisných staniciach Slovnaft máte zdravé možnosti. Jednou z nich je croissant so syrom alebo nedávna novinka vo Fresh Corneroch - teplé panini alebo zapečený toast s vajíčkom. Obľúbenou zdravou voľbou je aj ražná kocka s údeným lososom.

Ak sa budete pohybovať po trase, kde je na servisnej stanici aj reštaurácia Fresh Corner, určite si doprajte prestávku. Nájdete tu totiž plnohodnotné jedlo v podobe polievok, ktoré hydratujú, nechýba výber z grilu a príloh podľa želania. Takýto obed nájdete napríklad na novo otvorených servisných staniciach Slovnaft Pohranice, v oboch smeroch rýchlostnej cesty PR1BINA kúsok za Nitrou v smere na Zvolen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET