Stromové oázy budúcnosti

Grécke príslovie hovorí, že spoločnosť rastie vtedy, keď dospelí sadia stromy, v ktorých tieni nikdy nebudú sedieť. Aj preto ako spoločnosť nesmieme zabúdať na to, aby sme stromy neprestávali sadiť. Kým v lesoch je najlepšie ponechať túto úlohu prírode a odborníkom, stále je tu množstvo priestorov, kde trávime čas – a stromy ich urobia krajšími a lepšími.

Foto: Shutterstock

Aleje, stromoradia, sady, či záhrady. Vo všetkých týchto miestach trávime množstvo času a trávime ho radi vďaka stromom. Dodávajú nám tieň, miesto pre oddych, príjemný výhľad, produkujú kyslík, zadržiavajú vodu, sú domovom pre množstvo vtákov a iných živočíchov. A sú tu vďaka tomu, že generácie pred nami tieto stromy sadili bez toho, aby si tieto výhody užili. No užívame si ich my. A aby si príjemné chvíle obklopené stromami mohli užívať aj naše deti a ďalšie generácie, je na čase, aby sme pomyselnú reťaz v sadení stromov pre budúcnosť nepretrhli. A aj preto sú tu Zelené oázy. Hlasovanie do ich najnovšieho ročníka, ktorý je zameraný na výsadbu stromov a podporovaný spoločnosťou Slovnaft, sa už začalo a zahlasovať môžete za jeden z ôsmich projektov – v každom kraji jeden.

Bratislavský kraj - Upgrade Cyklokuchynskej záhrady

Foto: Nadácia Ekopolis

Komunitná cyklodielňa na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke sa zazelená výsadbou ovocných stromov a krov. Dobrovoľníci tu svojpomocne vytvoria dažďovú záhradu a vysadia popínavú zeleň. V areáli bude vybudovaná studňa na cyklopohon a umiestnená nádrž na zadržiavanie vody. To všetko na brehu Dunaja pri Starom moste – populárnom mieste pre cyklistov, bežcov, ale aj rodiny s deťmi a prechádzajúcich sa. Okrem stromov tak projekt každému pripomenie dôležitosť vody v našich životoch.

Trnavský kraj - Lipová alej pri Čepeňskom ramene

Foto: Nadácia Ekopolis

V Seredi, v lokalite Stredný Čepeň – Čepeňské rameno, vznikla už v roku 2021 lipová alej, využívaná ako cyklotrasa a miesto pre vychádzky ľudí z miestnej komunity. Miestny včelársky spolok tu má zámer vysadiť ďalších 20 stromov lipy malolistej. Spojí tak ďalší element, ktorý je pri stromoch absolútne nevyhnutný – včely. Opeľovanie ich listov pomáha k zachovaniu a rozširovaniu stromoradí a prináša nám med, v tomto prípade veľmi populárny, chutný a zdravý lipový med.

Nitriansky kraj - Z.E.M. – Zázračné Ekologické Miesto

Foto: Nadácia Ekopolis

Neďaleko Komjatnej pri Nitre, v obci Vinodol, vznikne záhrada úplne odlišného typu, do ktorej sa bude môcť prísť inšpirovať každý, kto kedy uvažoval nad permakultúrnymi princípmi záhradkárčenia. Bude v sebe spájať jedlú záhradu, jedlý trávnik, priestor pre ekologický chov zvierat, jedlý les, prírodné detské ihrisko, priestor na rozvoj zručností, vedomostí a relax. Bude tak lákavou destináciou nielen pre ľudí na spojnici Nitry a Nových Zámkov, kde toto zázračné ekologické miesto vznikne.

Trenčiansky kraj - Sad Lúčky

Foto: Nadácia Ekopolis

Medzi legendárnym hradom Beckov a obcou Bošáca, známou svojou slivovicou, sa nachádza nemenej známa Haluzická tiesňava. Na turistickom chodníku okolo obce Haluzice však doteraz bol nevyužívaný a zabudnutý sad Lúčky. Teraz vďaka Zeleným oázam dostane druhú šancu. Miestni nadšenci tu plánujú obnoviť a omladiť starý ovocný sad dlhovekými ovocnými stromami pôvodných odrôd.

Banskobystrický kraj - Zachráňme školský sad

Foto: Nadácia Ekopolis

Pochopiť význam stromov musíme nielen my, ale aj tá generácia, ktorá v tieni vysadených stromov bude odpočívať. Učitelia a žiaci zo strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote si chcú vypestovať ovocný sad, ktorý bude slúžiť presne na tento účel - ako prírodná učebňa. Sad bude miestom stretnutí pri výučbe, ale aj pri zbere ovocia. Projekt podporí miestnu komunitu a dá príležitosť rôznym aktivitám súvisiacim so zberom úrody.

Žilinský kraj - Liptovské stromoradia

Foto: Nadácia Ekopolis

Turisticky menej známou, no čoraz viac populárnou oblasťou Liptova je Žiar – Dolinky. Okrem lyžovania a dobrých trás na bežecké lyžovanie tu je v lete raj pre cyklistov. A tunajší projekt má za cieľ spojiť lokalitu lyžiarskeho strediska Dolinky s cyklotrasou Veterná Poruba – Žiarska dolina. Vysadených bude 45 líp a 45 javorov.

Prešovský kraj - Stromoradie spolupráce

Foto: Nadácia Ekopolis

V Liptovskej Tepličke, asi 15 km južne od Štrby, nájdete nielen unikátne zemiakové pivničky ako vystrihnuté z Hobitova vo filmoch Pána prsteňov. Na náučnom chodníku vedúcom severnou stranou na Kráľovú hoľu chcú miestni dobrovoľníci a nadšenci vysadiť stromoradie 55 dubov, líp a jabloní. Stromoradie poskytne turistom priestor pre oddych v tieni s výhľadom na terasovité políčka a panorámu Vysokých a Nízkych Tatier.

Košický kraj -  Posaď sa u nás a prejdi sa Titiho aradskou Alejou

Foto: Nadácia Ekopolis

Stromy zmenia aj prázdne polia na príjemné výletné miesta. S tým počíta aj projekt výsadby stromoradia ako vetrolamu na trase medzi Ižkovcami a Čičarovcami. Miesto kedysi znečisťované tunajšou elektrárňou vo Vojanoch tak môžete podporiť pre zelenšiu budúcnosť plnú stromov. Na prázdnom úseku medzi poľami poskytnú stromy na hrádzi pri Bešianskom poldri domov vtákom a podporia prírodný charakter tohto unikaného miesta medzi riekami Laborec a Latorica.

AMI MÉG ÉRDEKELHET