PIVO U SUSEDOV JE VŽDY ZELENŠIE

Česi bývajú označovaní za jeden z najateistickejších národov na svete a vždy mali blízko k rebélii.

Foto: Shutterstock

Podpísalo sa to aj pod svojským ponímaním veľkonočných tradícií, ktorých súčasťou sa pred rokmi stalo zelené pivo. Prívlastok dostalo podľa cirkevného sviatku. Keďže štvrtok pred Veľkou nocou sa nazýva aj Zeleným štvrtkom, Česi sa rozhodli uvariť zelené pivo.

ORIGINÁL Z MORAVY

Foto: Starobrno

Zelené pivo, ktoré na trh uviedol pivovar Starobrno, bolo prvýkrát stočené na Zelený štvrtok 2006. Hoci výrobca tvrdil, že za špeciálnu chuť a farbu vďačí tajnej bylinnej zložke, v skutočnosti šlo o umelé farbivo. Za klamlivú reklamu dostal pivovar vysokú peňažnú pokutu.

ZELENÉ KÓPIE

Foto: unsplash

Po prvej várke v objeme 80 hektolitrov sa správa o zelenom pive rozniesla po celom Česku a v súčasnosti ho už varí viacero pivovarov. Nevšedný mok figuruje v portfóliu menších výrobcov i nadnárodného giganta Heineken.

V PESTROSTI JE SILA

Foto: alkoholia.cz

Pivovary Lobkowicz zašli ešte ďalej. Zelený Krasličák ponúkajú spolu s Červeným Krasličákom, takže do krígľov vám načapujú dvojfarebný nápoj. Keďže toto efektné servírovanie populárneho moku zo sladu, z chmeľu a vody si vyžaduje špeciálnu techniku čapovania, zeleno-červené pivo je dostupné iba v pivárňach Lobkowicz.

SILNÁ DELIKATESA

Zelené pivo vzniká spodným kvasením a na záver sa pridáva likér, vďaka čomu je silnejšie ako tradičné pivo. V minulosti varili silné pivá aj v kláštoroch, a to dokonca aj počas pôstu. Zlatistý mok bol popri chlebe základným zdrojom živín a kalórií.

NIELEN NA VEĽKÚ NOC

Foto: unsplash

Pre veľký úspech sa zelené pivo čapuje nielen na Veľkú noc, ale i v Deň svätého Patrika (17. marec), keď sa už tradične všetko točí okolo zelenej farby. Česi sú veselej povahy a nikdy neodmietnu príležitosť na zábavu. Počas osláv pôvodne írskeho sviatku ponúkajú k zelenému pivu aj typické írske špeciality.

ZELENÝ „VEĽKÝ BRAT“

Foto: Pixabay

Český pendant svetoznámeho likéru zelenej farby – absintu sa síce nepodobá francúzskemu originálu, u turistov sa však teší veľkej popularite. Česi zas oceňujú 80-percentný absint, s ktorým sa spája špecifický rituál. Do absintu sa namočí kocka cukru a zapáli, následne skaramelizuje a zmieša sa s likérom. Výsledný nápoj možno zriediť vodou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET